Британски амбасадор са супругом посјетио градска удружења: Подршка раду са дјецом са потешкоћама

Милош Васиљевић
Британски амбасадор са супругом посјетио градска удружења: Подршка раду са дјецом са потешкоћама

Бањалука - Амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон, са супругом Каролином Фергусон, посјетио је два градска удружења која пружају подршку дјеци са Дауновим синдромом и потешкоћама у развоју, а која су финансијски подржана средствима прикупљеним на Дипломатском зимском базару.

На прошлогодишњем Дипломатском зимском базару у Сарајеву прикупљено је око 200.000 КМ, којима је подржан рад 20 удружења, међу којима су Центар за подршку породицама дјеце и особа са потешкоћама "Дајте нам шансу - Звјездице" и Удружење "Даун си и ми" .

Члан Организационог одбора овог базара Каролина Фергусон истакла је важност организовања ове једнодневне манифестације, коју посјети око 15.000 људи и на којој се прикупе средства за помоћ дјеци са посебним потребама.

- Заиста треба изразити велику захвалност и поштовање представницима удружења на изузетној храбрости и преданости у раду са дјецом са посебним потребама. Врло је важна реализација одређених програма рада са дјецом, попут логопеда, гдје се примијети напредак у њиховом развоју, прије свега говору - казала је Фергусонова.

Представник Удружења "Даун си и ми" Ана Николић и логопед Амела Мујанић рекле су да се већ три године, захваљујући донацијама, реализује пројекат "Логопедски третмани за дјецу са Дауновим синдромом", којим је обухваћено 20 дјеце узраста од 18 мјесеци до 16 година.

Ова дјеца, у зависности од потребе, имају третман једном до два пута седмично, а према њиховим ријечима, евидентан је значајан напредак на свим категоријама.

Представник Центра "Дајте нам шансу - Звјездице" Жељка Перишић захвалила је организаторима Дипломатског зимског базара што су дио новца донирали и овом центру.

- Породице које имају дјецу са потешкоћама у развоју могу доћи и користити наше услуге и третмане са логопедом, психологом, дефектологом, медицинском сестром и социјалним радником - навела је Перишићева и додала да интензивно раде и на укључивању ове дјеце и младих у друштвена и културна дешавања.

У друштву британског пара био је министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Манифестација

Британски амбасадор Едвард Фергусон рекао је да је Дипломатски зимски базар изузетна манифестација.

- Тај скуп има јединствен циљ, а то је прикупити средства за помоћ удружењима која помажу дјеци са потешкоћама у развоју да остваре свој пуни програм рада - казао је Фергусон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана