Бањалука: За ученичке стипендије 926.000 КМ

Сања Амиџић
Бањалука: За ученичке стипендије 926.000 КМ

Бањалука - Град је за текућу школску годину одобрио 1.106 стипендија за ученике средњих школа за шта је из буџета издвојено укупно 926.800 марака.

Потврдили су ово у Градској управи и додали да је стипендије добило 549 ученика на основу успјеха у школи, 497 према социјалном статусу и 60 ученика дефицитарних занимања.

- Тренутно се ради на обради захтјева и израда рјешења о стипендирању након чега ћемо појединачно обавијестити ученике о датуму преузимања рјешења - казали су у Градској управи. Додају да ће исплата стипендија за ученике почети у новембру и дијелиће се у десет мјесечних рата.

- Висина стипендије за дефицитарна занимања је 150 КМ, док стипендије добијене на основу успјеха у школи и социјалног статуса износе 80 марака - рекли су у Градској управи.

Додају да ће за стипендије ученика дефицитарних занимања укупно бити уплаћено 90.000 КМ, за стипендије по успјеху 439.200 КМ и 397.600 КМ према социјалном статусу.

На конкурс за додјелу стипендија ученицима средњих школа пријавило се укупно 1.179 ученика што је више пријављених него лани.

Из Градске управе кажу да је у току и конкурс за додјелу стипендија студентима првог циклуса на високошколским установама, такође на основу успјеха на студијама, социјалног статуса и за дефицитарна занимања.

- Висина стипендије за студенте према социјалном статусу и стипендије за успјех на студију износе 130 марака, док за дефицитарна занимања је 250 КМ - наводе у Градској управи.

Град је ове године за стипендирање ученика и студената издвојио укупно 1,6 милиона марака, а одобравањем ученичких стипендија студентима остаје на располагању 673.200 КМ.

Ученица Економске школе Милијана Илић која је конкурисала за добијање стипендије града казала је да још није сазнала резултате конкурса, али да очекује позитиван исход.

- Стипендија ми много значи јер успијем покрити своје трошкове, као што је мјесечна карта и храна у школи - казала је Илићева.

Ранг-листу можете погледати ОВДЈЕ

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана