Бањалука: Подземне воде у топловодном систему

Весна Поповић
Бањалука: Подземне воде у топловодном систему

Бањалука - У кругу градске "Топлане" у току је уградња два резервоара запремине по 250.000 литара и опреме за хемијску припрему воде, која ће омогућити смањење трошкова пословања овог предузећа.

Потврдио је то директор "Топлане" Мићо Миловановић и додао да би систем требало да буде у функцији од 1. октобра.

- Ријеч је о инвестицији која је вриједна 250.000 КМ и која ће нам омогућити да од ове сезоне гријања више не купујемо воду за пуњење нашег топловодног система од градског "Водовода" већ ћемо користити подземне воде - објаснио је Миловановић.

Истакао је да ће тиме "Топлана" постићи драстичне уштеде, јер ће, како је прецизирао, цијена подземне воде бити 65 пута мања од цијене воде градског "Водовода".

- Накнада за воду коју смо плаћали "Водоводу" била је 1,95 марака по метру кубном, а, према нашим процјенама, накнада по кубику подземне воде би износила три фенинга - казао је Миловановић.

Сматра да је ријеч о једном од најуноснијих улагања овог комуналног предузећа.

- Процијенили смо да уградњом резервоара, искориштавањем подземних вода и драстичним смањењем губитака на мрежи трошкови који се односе на воду, а који су у прошлости достизали и до четири милиона КМ, у овој сезони неће бити већи од 100.000 КМ - нагласио је Миловановић.

Напоменуо је да су прије почетка сезоне гријања први пут испитали комплетан цјевовод.

- Открили смо око 50 кварова и критичних мјеста гдје би сигурно дошло до пуцања током зиме и све то смо санирали - навео је Миловановић.

Подсјетио је да "Топлана" има довољне количине мазута за нормалан почетак сезоне.

- Прошле сезоне потрошили смо 15.000 тона мазута, а процјена је да ће нам ове требати 17.000 тона. За двије мини-котловнице на Старчевици и у Кочићевом вијенцу највјероватније ће нам требати између 17.000 и 20.000 тона дрвне сјечке. Потребне количине су већ припремљене - казао је Миловановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана