Бањалука: Паркови врве од туче и свађа

Данијела Стоканић
Бањалука: Паркови врве од туче и свађа

Бањалука - Опијања и свађе младих у градским парковима, школским двориштима, хаусторима, на паркинзима и другим мјестима у граду постала су уобичајена појава због чега често мора интервенисати и полиција.

Како су објаснили у Центру јавне безбједности Бањалука за првих пет мјесеци ове године издато је 208 прекршајних налога и поднесено 142 захтјева за покретање прекршајног поступка.

- Полицијски службеници су евидентирали 35 прекршаја само због свађа, вике, непристојног понашања, туче и физичког напада, а којих је највише било на Тргу Крајине и парку "Петар Кочић" - рекла је портпарол ЦЈБ Бањалука Марија Маркановић, додајући да окупљања лица склоних асоцијалном понашању није мањкало ни на другим мјестима у граду.

Према њеним ријечима ко нарушава јавни ред и мир свађом, виком, ношењем или истицањем симбола или узнемиравајућег садржаја и другим непристојним или дрским понашањем биће санкционисан новчаном казном од 50 до 300 КМ. Такође, за  нарушавање  јавног  реда  и мира  тучом и физичким нападом казна је од 400 до 1.200 КМ.

- Како би се смањио број ових прекршаја, поред превентивног и репресивног поступања полицијских службеника, потребно је да се укључе и други надлежни органи, организације и удружења све у циљу подизања свијести грађана о штетности оваквог понашања, а посебно свијести родитеља када су у питању малољетници - нагласила је Маркановићева.

Пензионерка Јованка Вукић, која станује у Центру, каже да не прође вече, а да полиција не интервенише по насељу због омладине која се окупља недалеко од њене зграде.

- До поноћи се може некако издржати, али касније настаје вриска. Претпостављам да међу том омладином, која се окупља у ситне сате око зграда, има и дјеце из комшилука, због којих ноћима не могу да спавам - рекла је Вукићева.

Додала је да не прође вече, а да неко од станара не позове полицију, али џаба.

- Чим их полиција растјера и оде, они се врате назад и буду још гори, као да нам се свете што смо их пријавили - истакла је Вукићева.

Студент економије Маријана Ј. прича да је, док је била млађа, често са другарима из студентског дома, након што се кафићи затворе, одлазила у паркове или поред Врбаса.

- Била сам свједок опијања, недоличног и бучног понашања својих другара - рекла је она.

Стручњаци

Према ријечима социолога за понашање малољетника примарна је одговорност родитеља, али они често немају довољно увида у понашање своје дјеце.

Конзумирање алкохола и други пороци међу младима су негативна појава којој смо сви свједоци. Осим породице, важну улогу у васпитању игра и школа, која поред образовања има и веома важан задатак у васпитању младих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана