Бањалука: Квадрат грађевинског земљишта у првој групи 131,42 КМ

Весна Поповић
Бањалука: Квадрат грађевинског земљишта у првој групи 131,42 КМ

Уређење грађевинског земљишта приликом изградње објекта у првој групи коштаће 131,42 КМ по метру квадратном, а у другој 29,39.

Тако су јуче одлучили одборници Скупштине града усвојивши одлуку о висини накнаде за трошкове уређења грађевинског земљишта. У тој одлуци се наводи да је основ за обрачун те накнаде Регулациони план (РП).

Градоначелник Слободан Гаврановић је изјавио јуче на сједници градског парламента да у прву групу спадају сви градски и дио приградских области у којима постоји регулациони план, док другој припадају сеоска подручја на којима такође постоји поменути план.

- Тамо гдје РП не постоји грађани не плаћају ништа - истакао је први човјек града и додао да су правилником, који је донијело ресорно министарство у марту, створени услови да се планска документа подијеле у двије групе. Уједно је најавио и погодности у вези са донесеном одлуком.

- Приликом плаћања дате су знатне погодности. Грађани плаћају 20 одсто у старту, а остало на 48 рата ако је ријеч о индивидуалном сектору и уз грејс период од 12 мјесеци - рекао је Гаврановић. Када је ријеч о инвеститорима који граде објекте колективног становања или стамбено пословне објекте, према ријечима градоначелника, имају исту погодност с тим да плаћају у ратама од 18 мјесеци уз грејс период од шест мјесеци.

- За изградњу производних погона плаћање се обавља у 36 рата са грејс периодом од 12 мјесеци - навео је Гаврановић и додао да ће се донесена одлука опет наћи пред одборницима 31. марта идуће године због тога што се цијена сваке године ревидира на бази праћења стања у области градње.

Одборник СДС-а Давор Шешић сматра да није требало изједначити градско подручје са периферним.

- Ужи центар града не може имати исту цијену као периферија, јер се регулациони планови који коштају више стављају на терет оних који коштају мање. Тиме се оптерећују грађани који граде обичне куће - додао је Шешић. Одборници су осим ове одлуке усвојили сет одлука које такође дефинишу начин уређења грађевинског земљишта, јединичне цијене за изградњу комуналне и друге јавне инфраструктуре, те основицу за обрачун ренте.

Награде

Слободан Гаврановић је изјавио да је усвојена одлука којом се највише градско признање Кључ града Бањалука са повељом "Почасни грађанин града" додјељује амбасадору Русије у БиХ Александру Боцан-Харченку.

Награда ће руском амбасадору бити уручена поводом Дана града, 22. априла.

Златни грб града припашће Кошаркашком клубу инвалида "Врбас", књижевнику Јовану Бабићу и културном раднику Видосави Грандић. Плакета града биће уручена фудбалском клубу Полет - Крајишник, постхумно голману Борца Слободану Каралићу, глумцу Драгославу Медојевићу, доктору Мирјани Чађо-Ђекић и Боси Миљуш из МЗ Росуље. Награда града младима припада хармоникашу Милану Видовићу и пијанисти Наташи Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана