Бањалука: Комбијем превозе путнике као сардине

Данијела Стоканић
Бањалука: Комбијем превозе путнике као сардине

Бањалука - Због све мањег броја путника превозници су на неколико градских и приградских линија умјесто великих, убацили мини-аутобусе и комбије, за које грађани, а посебно старија популација, тврде да су неусловни за превоз.

Превозници истичу да су били приморани да умјесто великих укључе мини-аутобусе или комбије како не би избацили поласке на линијама које баш, како кажу, нису рентабилне. Као главни показатељ смањења броја путника наводе пазар који је из године у годину мањи иако цијена градског превоза није мијењана.

Предсједник Удружења возача градског и приградског превоза и возач градског аутобуса Драшко Талијан рекао је да су тврдње превозника о мањку путника као разлогу увођења мини-аутобуса нетачне.

- Сви превозници, осим “Аутопревоза”, умјесто великих аутобуса, увели су комбије, који највише личе на конзерве. Нема градског аутобуса који данас није препун путника, посебно линија Пословна школа 13б, која не може примити све ђаке, а они се жале да нема путника и уводе комбије - рекао је Талијан.

Додао је да ти превозници све раде на своју руку, а комбије убацују најчешће викендима, јер тада инспекција не ради и не може им нико ништа.

- Путници који плате карту од 1,60 КМ за превоз у аутобусима, на крају буду поредани као сардине у конзерви. То нема нигдје у свијету. Између осталог, на тендеру су сви прошли са аутобусима, а не са комбијима - истакао је Талијан.

Пензионер Остоја Келеман, који свакодневно путује на линији осам, каже да је комби који саобраћа на овој релацији неуслован.

- Овај “нови” комби на линији осам највише ми личи на онај шумарски што превози раднике. Као прво, не могу нормално ући, јер је превисок, као друго, препун је путника - рекао је Келеман.

Директор предузећа “Бочац турс” Слободанка Марчета истиче да су мини-аутобусе убацили на само неколико линија, између осталог, и за насеље Чесма.

- Због смањеног броја путника мини-аутобусе смо убацили од девет до 11 часова, када има најмање путника. У случају да буде повећан број путника, ми ћемо вратити велике аутобусе - рекла је Марчета и додала да мини-аутобуси са којима располажу испуњавају све услове за превоз путника.

Како би уштедио, мини-аутобусе убацио је и превозник “Жак турс” на линији број осам Аутобуска станица - Подгора, и то искључиво недјељом и празницима, када има најмање путника.

- Ради се о мини-аутобусу који смо увезли из Њемачке и који располаже довољним бројем мјеста за све путнике који путују недјељом, а успут испуњава и остале потребне услове - рекли су у овој агенцији.

У Градској управи истичу да је законом дозвољено да превозници обављају превоз у мини-аутобусима који имају више од осам сједишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана