Бањалука: Иживљавање на игралиштима

Сања Амиџић
Бањалука: Иживљавање на игралиштима

Бањалука - Школска игралишта постала су мјеста на којима се касно ноћу окупља омладина али и сумњива лица те наркомани који често уништавају школску имовину као што су кошеви, голови, ограда... Поред тога рекреативци себи често узимају за право да узурпирају школска игралишта тако што тјерају ученике са њих као би они задовољили своје потребе за спортом.

Родитељи се жале да око игралишта често налазе медицинске шприцеве, полупане флаше алкохолних пића… Током дана све врви од галаме рекреативаца.

- Неријетко се договарају туче на школским игралиштима па ту буде и крви и свега. Од галаме било ноћу било дању не може човјек да се одмори. Ако је дан онда сам као на "вјечитом дербију"  сваки гол је ерупција одушевљења а ако је ноћ онда се чује вика, пјевање, лупање флаша… Благо речено ово је постало несношљиво. Посебна прича је када пођу да ломе ограде, кошеве, да помјерају конструкције голова - испричао је мјештанин насеља Борик Милан Бркић који станује непосредно уз игралиште основне школе  "Вук Караџић".

Предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије Душан Мишљеновић рекао је да вандали и обијесна омладина поред окупљања на школским игралиштима посебан проблем је што уништавају опрему и ометају извођење наставе.

- Све основне школе на подручју града које имају игралишта сусрећу се са тим проблемом већ дужи низ година. Опрема на игралиштима највише се уништава ноћу када се омладина враћа из града па из неког свог хира поломи кош или голове, уништи корпе за отпатке и школско зеленило. У свим основним школама на подручју града постоји ноћни чувар али они немају овлашћење за ношење оружја због чега их се вандали не плаше. У сваком случају треба наћи неко системско рјешење - казао је Мишљеновић.

Директор ОШ "Бранко Радичевић" Јадранка Божић рекла је да се омладина на школско игралиште ове образовне установе највише окупља током викенда.

- Школа има бетонско и игралиште са умјетном травом на којима су кошеви и голови већ одавно уништени. Поломљен је и дио школске ограде који ћемо ускоро морати мијењати. Због тих проблема обраћали смо се полицији и остављали натписе да се имовина не уништава али се омладина на апеле само оглушила - казала је Божићева. 

Тако је прије неколико дана директорица ОШ "Вук Стефановић Караџић" Татјана Вилендечић била је на мети групе рекреативаца који су заузели школско игралиште па је тек уз помоћ полиције отјерала поменуту групу због ометања наставе.

По закону рекреативци могу да користе школска игралишта по завршетку наставе и у дане викенда!

Камере

Директор Основне школе "Иво Андрић" Жељка Опачић рекла је да од 2006. године када је постављен видео надзор на овај школски објекат немају честих уништавања имовине.

- Школа је у центру града тако да се омладина свакодневно окупља на игралишту посебно у дане викенда али у посљедње вријеме није било уништених голова, кошева, ограде - казала је Опачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана