Бањалучка приградска насеља добијају боље путеве

Весна Поповић
Бањалучка приградска насеља добијају боље путеве

Бањалука - Асфалтирање и обнова путева у приградским насељима, градња водоводне и канализационе мреже, те вртића, приоритети су градских власти за идућу годину, док ће многи други пројекти у мјесним заједницама остати „на леду“ и чекати боља времена како би били реализовани.

Листе приоритета рјешавања проблема мјесних заједница, који су градској управи достављени почетком прошлог мјесеца, за десет пута су већи него што је планирано да буде издвојено новца из градске касе за ову намјену.

Чињеница да би надлежна одјељења догодине требало да имају мање новца на располагању него у 2017. није охрабрујућа, али се представници мјесних заједница ипак надају да ће најважнији проблеми бити ријешени.

Из ових одјељења поручују да ће жеље и потребе морати да буду сведене у оквире могућности са којима ће располагати, а које се неће много разликовати од овогодишњих.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић је рекао да би им требало десет актуелних буџета како би реализовали све што је тражено.

- Из села су углавном стизали захтјеви за асфалтирање макадамских путева, а из градских, осим санације саобраћајница, стигло је необично много захтјева за изградњу тротоара и то готово из свих дијелова града - казао је Сандић.

Нагласио је да ће инсистирати на томе да највише новца буде уложено у саобраћајну инфраструктуру приградских мјесних заједница.

- Потребно је проширење саобраћајница у великом броју насеља, градња тротоара, те аутобуских стајалишта - казао је Сандић.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар је потврдио да су и на адресу тог одјељења стигли десетоструко већи захтјеви.

- Када је у питању село приоритет је наставак градње регионалног водовода „Црно врело“, подсистем Звијезда, али за то ћемо морати тражити новац из других извора - казао је Билчар.

Додао је да је из градских насеља стигло много захтјева за изградњу водоводне мреже, те канализације.

- Идуће године ћемо морати преуредити по један простор за потребе вртића на Старчевици и на Обилићеву - казао Билчар додао да ће бити настављена ревитализација трим-стаза на Бањ брду. 

Предсједник Савјета МЗ Драгочај Славенко Тадић  се нада да ће неки од проблема ове мјесне заједнице бити ријешени. 

- Нама припадају Рамићи и Барловци и потребна је обнова главне саобраћајнице. Много је несанираних улица и макадамских путева и то треба ријешити. Мост у Драгочају је мали и неадекватан за саобраћај и надам се да ће град догодине обезбиједити новац за градњу већег - казао је Тадић.

Предсједник Савјета МЗ Чесма Миладин Маличевић је рекао да се у овом насељу већ више од десет година боре да се изгради водовод за трећу и четврту висинску зону.

- Надам се да ће нешто бити урађено у вези с тим питањем и нема више оправдања. Налазимо се седам километара од центра града, али и даље у том дијелу нема воде, а сваки дан се гради све више објеката - казао је  Маличевић.

Колико је издвојено новца 2017. год (у милионима КМ)

11,1  Одјељење за саобраћај и путеве

21,05 Одјељење за комуналне послове

Колико је планирано да буде издвојено 2018. год (у милионима КМ)

8,8 Одјељење за саобраћај и путеве

18,4 Одјељење за комуналне послове

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана