Бањалучани негодују због пјешачких прелаза: Избрисале се “зебре”

nezavisne.com
Бањалучани негодују због пјешачких прелаза: Избрисале се “зебре”

Бањалука - Грађани се жале јер се већина пјешачких прелаза на подручју града Бањалука готово и не види, а предсједници савјета мјесних заједница упозоравају да је због тога угрожена безбједност пјешака, а поготово дјеце.

Оливер Гачић, предсједник Савјета мјесне заједнице Обилићево, истиче да изблиједјели пјешачки прелази у њиховом насељу представљају велики проблем.

“Најкритичнија је ситуација у Улици царице Милице, гдје је недавно аутомобил ударио пјешака на 'зебри' која је изблиједјела, а гдје је и површински слој коловоза оштећен”, рекао је Гачић.

Додао је да у овој улици проблем представља и расвјета која је слаба, те је освијетљеност пјешачког прелаза у вечерњим сатима веома лоша.

Драго Драгић, предсједник Савјета МЗ Борик 2, каже да су и у овом насељу пјешачки прелази, али и остала хоризонтална сигнализација изблиједјели, те да је неопходно да она у што скорије вријеме буде обновљена.

“Важно је да пјешачки прелази буду видљиви. Ако они нису уочљиви, возачи могу да не примијете пјешаке и тиме угрозе њихову  безбједност, поготово ако су обучени у тамну одјећу”, истакао је Драгић те додао да им највеће проблеме стварају прелази на којима је и фреквенција пјешака већа.

С њим се слаже и Дарко Сабљић, предсједник Савјета МЗ Кочићев вијенац, који истиче да је већина пјешачких прелаза изблиједјела и у том насељу.

“Најкритичнији је пјешачки прелаз у близини ОШ 'Јован Јовановић Змај', који није уочљив, а преко њега највише прелазе ученици”, казао је Сабљић.

Младен Р. из Обилићева каже да се већина “зебри” избрисала у том насељу, али и у осталим дијеловима града.

“Чим је топлије вријеме и нема падавина возачи возе много брже, а тиме је и опасност за пјешаке већа, поготово на мјестима на којима се слабо види пјешачки прелаз”, казала је Маријана М. из Лазарева.

У Градској управи рекли су да је у току јавна набавка за избор извођача радова, а која би требало ускоро да буде готова.

“Након тога биће створени услови за почетак обиљежавања хоризонталне сигнализације у граду, а ти радови требало би да буду завршени до 22. априла, Дана града”, рекли су у Градској управи.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана