Алеја матураната нови украс града

Милош Васиљевић
Алеја матураната нови украс града

Бањалука - Поред чувене Алеје уздаха и бројних других алеја, Бањалука је од петка богатија и за Алеју матураната. За то су заслужни ученици и професори Угоститељско-трговинско-туристичке школе који су иницирали сађење 105 садница дивљег кестена код тврђаве Кастел.

Идеја је наишла на свесрдну подршку градоначелника Игора Радојичића, а свечаности су присуствовали матуранти свих 17 градских средњих школа.  

Један од зачетника идеје о садњи дивљих кестена, професор Угоститељске школе Предраг Тошић, рекао је да је првобитно био циљ да у овој акцији учествују само ученици установе у којој он ради, али иницијатива је наишла на интересовање ђака свих средњих школа, па се ова прича проширила.

- Идеју су иницирали моји ученици, хтјели су да оставе траг након школовања, да обогате свој град. Опредијелили смо се за Алеју матураната. Имали смо пуну подршку Градске управе. Матуранти су овдје највећи добитници јер су показали да воле свој град -  казао је Тошић.

Градоначелник Игор Радојичић је још једном нагласио да је Бањалука град зеленила и младих, али да то треба на примјерима као што је Алеја матураната и показати.

- Ову сјајну иницијативу одмах смо прихватили. Ово је прва Алеја матураната, којом смо потврдили епитет града младих и зеленила. Млади су својим рукама посадили ова стабла, која ће моћи пратити у будућности, али и да причају својој дјеци да су баш они засадили тај кестен - казао је Радојичић.

Ученици нису скидали осмијехе са лица ни док су радили око садница.

- И тврђава Кастел и дивљи кестен су симболи нашег града, тако да смо сви срећни што смо дали свој допринос овој акцији о којој ће убудуће причати генерације средњошколаца - рекао је један од ученика који се представио само именом Филип. 

Примјер

Предсједник Актива директора средњих школа Љубан Бајић казао је да је у акцији сађења кестена учествовало свих 17 бањалучких средњих школа.

- Ово је добар примјер како се омладина може активирати и учинити нешто добро за заједницу у којој живи. Надам се да ће се овакве активности наставити и у будућности – казао је Бајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана