Džez diva Jun Sun Na nastupa na Beogradskom džez festivalu

Džez diva Jun Sun Na nastupa na Beogradskom džez festivalu 31.08.2018 17:21 | Agencije

Vokalna solistkinja Jun Sun Na, veliko ime južnokorejskog džeza, prvi put će se predstaviti u Srbiji, 28. oktobra u “Kombank dvorani”, u okviru Beogradskog džez festivala. Internacionalna zvijezda nastupiće sa programom koji čini originalni spoj klasika džeza, rok i folk muzike.

Jun Sun Na rođena je i odrasla u Seulu, a studirala u školi za džez i savremenu muziku u Parizu. Godine 2007. započela je saradnju sa švedskim gitaristom Ulfom Vakenijusom, što je dovelo do albuma “Vodžage” i svjetskog uspeha. “Same Gorl ”, njen drugi album, bilo je najprodavanije džez izdanje u Francuskoj 2011. godine, a njemačka džez kritika joj je dodijelila nagradu za najboljeg vokalnog solistu na svijetu. Uslijedio je album “Lento”, a za potrebe snimanja najnovijeg “Sge Moves On ” otišla je u Njujork i angažovala najznačajnije predstavnike avangardne scene, kao što su Mark Ribo, Džejmi Saft, Bred Džons i Den Rizer.

Napravila je sjajne obrade Džimija Hendriksa, Džoni Mičel, Pola Sajmona i Lua Rida, sa folk tradicijom sastava “Faiorport Convertion” i “Peter, Paul and Mary ”, te klasicima iz repertoara Frenka Sinatre i Nine Simon, ostvarivši organski spoj najboljeg iz različitih svjetova.

- U kulturu Koreje upisan je stalan interes za zapadnjačku muziku mada je naša tradicija stara 5.000 godina. Već decenijama se u svim našim školama obavezno uči kako se svira neki instrument, najčešće klavir, uz djela slavnih evropskih kompozitora. U današnje vrijeme, kad smo svakodnevno izloženi globalnoj pop muzici, čemu i sama Koreja kroz K-pop daje svoj veliki doprinos, jasno je da granice u ovoj umjetnosti zapravo ne postoje - rekla je Jun Sun Na.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica