Џез дива Јун Сун На наступа на Београдском џез фестивалу

Агенције
Џез дива Јун Сун На наступа на Београдском џез фестивалу

Вокална солисткиња Јун Сун На, велико име јужнокорејског џеза, први пут ће се представити у Србији, 28. октобра у “Комбанк дворани”, у оквиру Београдског џез фестивала. Интернационална звијезда наступиће са програмом који чини оригинални спој класика џеза, рок и фолк музике.

Јун Сун На рођена је и одрасла у Сеулу, а студирала у школи за џез и савремену музику у Паризу. Године 2007. започела је сарадњу са шведским гитаристом Улфом Вакенијусом, што је довело до албума “Воџаге” и свјетског успеха. “Same Gorl ”, њен други албум, било је најпродаваније џез издање у Француској 2011. године, а њемачка џез критика јој је додијелила награду за најбољег вокалног солисту на свијету. Услиједио је албум “Lento”, а за потребе снимања најновијег “Sge Moves On ” отишла је у Њујорк и ангажовала најзначајније представнике авангардне сцене, као што су Марк Рибо, Џејми Сафт, Бред Џонс и Ден Ризер.

Направила је сјајне обраде Џимија Хендрикса, Џони Мичел, Пола Сајмона и Луа Рида, са фолк традицијом састава “Faiorport Convertion” и “Peter, Paul and Mary ”, те класицима из репертоара Френка Синатре и Нине Симон, остваривши органски спој најбољег из различитих свјетова.

- У културу Кореје уписан је сталан интерес за западњачку музику мада је наша традиција стара 5.000 година. Већ деценијама се у свим нашим школама обавезно учи како се свира неки инструмент, најчешће клавир, уз дјела славних европских композитора. У данашње вријеме, кад смо свакодневно изложени глобалној поп музици, чему и сама Кореја кроз К-поп даје свој велики допринос, јасно је да границе у овој умјетности заправо не постоје - рекла је Јун Сун На.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана