Ove pjesme su pjevači posvetili ženama koje su voljeli

GS
Foto: Ilustracija

Brojni pjevači su dosta lijepih pjesama ostavili iza sebe, pa se nerijetko slušaju još uvijek one koje su starije od generacija koje uveliko posjećuju kafane.

Za većinu pjesama se i danas spekuliše kome su posvećene i da li te žene uopšte postoje, za neke se naslućuje, a za neke se zna. A ukoliko niste znali, saznaćete u nastavku teskta.

Pjevač Kemal Monteno je posvetio veliki hit „Nije htjela“ bivšoj supruzi njegovog kolege i prijatelja – Radi se o jednom mom prijatelju, koji je imao ženu i bio je poznati pjevač, a njegova supruga je voljela drugog pjevača i njegove pjesme, pa se zbog toga razveo– otkrio je tada Kemal kako je nastala pjesma „Nije htjela, moje pjesme, moje riječi, moja djela“.

Sinan Sakić je imao dosta hitova koji se još uvijek slušaju. Sa njegovog prvog albuma „Mala Šemsa“, koji se sastojao iz kompilacije singlova najpoznatija je bila pesma „Sreli smo se mnogo kasno“, ali se izdvojila i „Rastanak kraj reke“. Većina pjesama sa ovog albuma bile su posvećene neostvarenoj ljubavi. Zbog naziva kompilacije, mnogi su spekulisali da su pjesme posvećene njegovoj koleginici, pjevačici Šemsi Suljaković.

Najpopularniji pop pjevač na Balkanu Zdravko Čolić u svojoj bogatoj karijeri otpjevao je mnogo pjesama u kojima se spominju ženska imena. Od Jasmine do Emine se spekulisalo da je sve te pjesme posvetio određenim ženama, a onda je jednom prilikom otkrio da postoji samo jedna numera iz njegovog opusa koja govori o stvarnoj ženi. Nijedna pjesma nije o stvarnoj ženi, osim Kristine – otkrio je Zdravko, pa objasnio o kojoj Kristini je riječ. Kornelije Kovač je posvetio tu pjesmu svojoj ćerki – rekao je Čolić.

Pjevač koji ima vjerovovatno najljepše pjesme posvećene ženama, pa i generalno pjesme narodne muzike je Toma Zdravković. Teško je izdvojiti neku pjesmu, jer je pjevao o Ljiljani, Sanji, o Branki.. ali najpoznatija priča je vezana za pjesmu ‘’Danka’’.

Toma Zdravković pjesmu ‘’Danka’’ posvetio je Danki Novović, čuvenoj voditeljki i jednoj od najpopularnijih TV ličnosti stare Jugoslavije. Tada još mlada spikerka, Danka je vodila mnoge koncerte na kojima je nastupao i Toma i nije mnogo prošlo a njih dvoje su postali veliki prijatelji. Toma, velikog srca kakav je bio, prijateljici je posvetio pjesmu. Ona, pak, zbog toga nije bila srećna.

– Bili smo prijatelji i Toma je bio čovjek pun emocija i imao je veliko srce. Ipak, mrzila sam da me povezuju sa ljudima sa estrade kada je ljubav u pitanju, jer su za mene oni bili prijatelji i poslovni partneri. Zato sam se ljutila na Tomu kada sam čula da mi je posvetio pjesmu – ispričala je godinama kasnije. Pjesma je postala hit, a priča o zaljubljenom Tomi legendarna. Nećemo možda saznati nikada do kraja šta je tu istina, ali možemo da i danas poslušamo ovu pjesmu i poslušamo Tominu istinu pretočenu u stihove, kako je samo on to umio da načini.

Slavni kantautor Đorđe Balašević je najljepše, najpreciznije opisivao život, ljubav, odnose i neodnose. Mnoge njegove pjesme je posvetio upravo njoj, svojoj Oliveri. I one koje nisu direktno posvećene njoj, ona je imala udjela u inspiraciji. A jedna od najljepših pjesama koju je napisao – „Provincijalka“, posvećena je njegovoj supruzi Oliveri Olji Balašević. U vrijeme dok je Olivera Balašević studirala i živjela u domu, Đole je pod njenim prozorom često pjevao, a veliku ljubav nisu krili. Na studentskoj sobi u kojoj je mlada Zrenjaninka Olivera tada živjela, i danas se na ulaznim vratima nalazi pločica “Dok ona ne sleti niz hodnik studenjaka… Olja i Đole Balašević, 1. juni 1979.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana