Geni otkrivaju vrijeme smrti

Geni otkrivaju vrijeme smrti 15.02.2018 12:30 | Agencija

Genetski sat koji počinje da kuca nakon što neko premine mogao bi u budućnosti forenzičkim timovima da bude od velike pomoći u utvrđivanju tačnog vremena smrti.

Trenutno se kao pokazatelj koristi mjerenje temperature tijela, koja na svakih sat vremena opadne za 1,5 stepeni Celzijusovih.


Na vrijeme smrti upućuje i rigor mortis (mrtvačka ukočenost), kao i prisustvo insekata u blizini tijela.

Ipak, nova metoda nudi znatno jednostavniji način za utvrđivanje trenutka smrti, i to samo u roku od sat vremena od pronalaska tijela, prenosi Dejli mejl.

Naučnici su otkrili "kaskadu" genetskih promjena koje se dešavaju kada osoba umre, a koje vode ka smrti svih ćelija i gašenju imunološkog sistema.

Najjasniji rezultati dobijaju se iz kože, štitaste žlijezde, potkožne masti i pluća, s obzirom na to da nakon smrti geni više ne igraju ulogu u pokretanju procesa koji utiču na prenošenje kiseonika iz pluća u preostali dio organizma.

Istraživači, koji su proučili gene 129 mrtvih osoba, kažu da su zahvaljujući novoj metodi do otkrivanja vremena smrti dolazili u prosjeku za 63,75 minuta.

Ipak, istraživači na čelu sa Centrom za regulaciju genske ekspresije u Barseloni, navode da ova metoda nije dokazano efikasna 24 sata nakon smrti, i kasnije.

Najočiglednije promjene u genskoj ekspresiji odvijaju se sedam do 14 sati nakon smrti, kaže doktor Pedro Fereira sa Univerziteta u Portu u Portugalu.

Genska ekspresija predstavlja proces u okviru kojeg se instrukcije u našim genima pretvaraju u finalni proizvod, poput proteina.

Naučnici su identifikovali 187 gena koji igraju važnu ulogu nakon smrti, uključujući gene HBA1 i HBA2, zadužene za procese prenošenja kiseonika iz pluća u ostatak tijela, i promjenu u njihovom ponašanju kada osoba prestane da diše.

Dok se, na primjer, odmah nakon smrti slezina ili mali mozak skoro ne mijenjaju, u mišićima i debelom crijevu dolazi do velikih promjena.

Nova genetska metoda omogućava utvrđivanje vremena smrti proučavanjem određenih vrsta tkiva, što znači da je ono moguće čak i kada se pronađu samo ostaci tijela, a ne cijelo tijelo.

Istraživanje je objavljeno u magazinu "Nejčer komjunikejšens".© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica