Norveški sistem proizvodi zadovoljne ljude i medalje

Agencija
Norveški sistem proizvodi zadovoljne ljude i medalje

Oslo - Norveška postaje raj na zemlji ne samo u pogledu standarda i sistema života običnih ljudi već i u sportskom smislu jer je to zemlja koja je osvojila ubjedljivo najviše medalja na upravo završenim Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, ukupno 39.

Stručna i mišljenja javnosti u svijetu je da je tajna uspjeha u tome što se Norvežani ubrajaju među najzadovoljnije nacije na svijetu, a ankete ih redovno stavljaju u vrh kada je riječ o optimizmu pojedinaca. Vodeća su nacija i prema Indeksu nacionalnog integriteta, kvaliteta života, te sreći stanovnika. Norvežani su vodeći u svijetu i prema Indeksu ljudskog razvoja UN. O stanju svijesti stanovnika govore i karakteristične jarko obojene kuće, koje pozitivno utiču na psihu.

Po završetku Drugog svjetskog rata, Norveška je doživjela nagli privredni rast koji je u prve dvije decenije otpočeo sa industrijalizacijom pomorskog prometa i trgovine, da bi se od ranih sedamdesetih nastavio eksploatacijom velikih nalazišta nafte i prirodnog plina u Sjevernom i Norveškom moru. Danas je po monetarnoj vrijednosti treća najbogatija država svijeta, s najvišom kapitalnom rezervom po stanovniku. Ta država je peti najveći izvoznik nafte. Norveška je jedna od najbogatijih zemalja svijeta - bruto domaći proizvod je u samom svjetskom vrhu, uz države poput Katara ili Luksemburga.

Norveška obiluje  hidroenergetskim potencijalom, šumama i mineralima, a 2006. je bila drugi najveći izvoznik morskih plodova nakon Kine. Ova monarhija sa blizu pet miliona stanovnika njeguje skandinavski socijalni model s univerzalnom zdravstvenom zaštitom, subvencioniranim visokim obrazovanjem i opsežnim sistemom socijalnog osiguranja.

Ipak, suština uspjeha je u pametno raspoređenom novcu za sport i činjenici da njeni stanovnici dnevno potroše najviše vremena na bavljenje sportom. Država za sport godišnje odvaja svega 15 miliona evra kako za zimske, tako i za ljetnje sportove a studija Evropske komisije iz 2004. godine pokazala je da Norvežani troše više vremena na bavljenje sportom od stanovnika ijedne druge evropske zemlje - u prosjeku čak 13 minuta dnevno.

Sa više od 11.000 organizovanih sportskih udruženja, procjenjuje se da se više od 93 odsto mališana u Norveškoj bavi sportom. Uz to, vlada sistem koji ne uključuje bilo kakvo rangiranje djece do njihove 13. godine.

To omogućava da mališani od ranih dana zavole sport zbog druženja i sazrijevanja u međuljudskim odnosima, a ne pobjede po svaku cijenu, kao u većini drugih zemalja.

Rekorderi

Norvežani su u Pjogčangu osvojili rekordnih 39 medalja, od čega 14 zlatnih. Norveška je sa 368 medalja osvojenih na zimskim olimpijadama ispred SAD u ukupnom poretku osvajača medalja u istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana