Čileanac rođen u 19, a umro u 21. vijeku

Pripremio: Boris Đurić
Čileanac rođen u 19, a umro u 21. vijeku

Santijago de Čile - Najstariji čovjek na svijetu Selino Viljanueva iz Čilea preminuo je u bolnici u San Hoze de Marikini u 122. godini.

Viljanueva, koji je rođen krajem 19. vijeka - 25. jula 1896. godine, pao je sa kreveta prošle sedmice i slomio tri rebra, od kojih mu je jedno probilo pluća. Nažalost, iako je preživio cijeli 20. i dobar dio 21. vijeka, uprkos modernoj medicini, spasa mu nije bilo.

Nakon hitne operacije i boravka na intenzivnoj njezi ljekari su u početku bili optimisti da će preživjeti, ali se u posljednjih nekoliko dana njegovo stanje naglo pogoršalo.

- Veoma smo tužni zbog njegove smrti. On je bio stalni član naše porodice, muškarac u kući - rekla je Ivon Morales, koja je zajedno sa svojom majkom Martom Ramirez usvojila Selina kada je imao 99 godina.

Viljanueva je rođen u selu Rio Bueno, u godini kada su održane prve moderne Olimpijske igre i kada je Henri Ford napravio svoj prvi automobil. Imao je sedmoro braće, koja su se vremenom odselila u obližnje gradove, a on je nastavio da živi sam, kao farmer i rudar.

- Čitav život sam radio i nisam puno zarađivao - govorio je vremešni Čileanac.

Lokalna djeca, koja su sada odrasli ljudi, sjećaju ga se kao nekog vilenjaka, sa obzirom na njegov niski rast i jer je uvijek hodao po selu noseći vreću na leđima. Selino je ustajao rano ujutro, malo je spavao i nije jeo mnogo.

- Svaki put kada je išao da spava, bojala sam se da se neće probuditi - kaže Marta.

Prijateljice joj danas govore da je zaradila "komad raja" jer je pazila na Selina. Iako su ga političari posjećivali i hvalili, uključujući čileanskog predsjednika i milijardera Sebastijana Pinjera, on nikada nije dobio stalnu pomoć ljekara niti je Marta dobijala novčanu pomoć za njega.

Ramirezova, koja ima više od 85 godina, početkom godine je govorila da neće smjestiti svog štićenika u starački dom.

- Umorna sam i nije lako paziti na njega bez ikakve socijalne pomoći, ali on jednostavno ne bi preživio u staračkom domu pošto ljudi tamo brzo umiru - rekla je ona.

Ginisova knjiga rekorda ga nije priznavala kao najstarijeg Zemljanina, ali u čileanskim državnim knjigama stoji da je rođen 1896. i da je umro u 122. godini.

Rekorderi

Selino Viljanueva je titulu najstarijeg muškarca prepustio 112 godina starom Japancu Masazi Nonaki, koji je nadživio ženu i svoje sedmoro braće i sestara. Najstarija žena na svijetu je Japanka Nabi Tadžima (117), a najstarija kuvarica i jutjuberka Mastanama ima 106 godina i živi u Indiji. Najstarija umjetnica je Britanka Grejs Bret (104), dok je najstariji maratonac njen zemljak Faudža Sing koji ima 107 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana