Otkrili su život tamo gdje smo mislili da ga uopšte i nema...VIDEO

Otkrili su život tamo gdje smo mislili da ga uopšte i nema...VIDEO 30.01.2018 23:32 | Agencija

Najneistraženiji dio naše planete nalazi se u najdubljim morima, a Marijanski rov je toliko dubok da bi bez problema mogla da "proguta" jedan Mount Everest. U tom dijelu okeana nema ni malo svjetlosti.

Na tim dubinama pritisak je jednak onom koji bi stvorilo 50 najvećih putničkih mlaznjaka naslaganih jedan na drugi, piše Bizins Insajder citirajući konstataciju Dejvida Atenboroua iz Bi-Bi-Sijeve dokumentarne serije "Plava planeta II" (Blue Planet II).


Samo rijetka bića su u stanju da prežive na toj dubini, a među njima su nekoliko riba iz porodice Liparidae i pokoja morska zvijezda. Jednu takvu ribu, djelimično prozirnu, filmska ekipa "Plave planete II" otkrila je na dubini većoj od 8.000 metara.

"Izvanredno je to što tako složena životinja može da opstaje tamo dole. Osjećam se kao da smo pomjerili granice naših saznanja o okeanima još malo dalje", rekla je producentkinja dokumentarca Orla Doerti.

Riba koju je ekipa otkrila u Marijanskom rovu bila je među do sada poznatim vrstama iz velikih dubina apsolutni rekorder, sve do skoro, kada je jedna japanska naučna ekspedicija otkrila sličnu ribu, ali na dubini od 8.178 metara.

Doerti kaže da na tim dubinama može da se očekuje još mnogo iznenađenja:

"Dubine su posljednja granica za otkrića na našoj planeti. Tamo vladaju takvi uslovi koji kao da su sa nekog drugog svijeta!"

Ekipa serije proputovala je 39 zemalja kroz 125 ekspedicija, i na snimanje utrošila 6.000 sati podvodnog snimanja. Najmanje 12 otkrića na koje su naišli, završilo u najnovijim akademskim radovima.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica