Страхиња Рашета пао у Београду

М. Диздар
Страхиња Рашета пао у Београду

БЕОГРAД - Страхиња Рашета (23) из Кленка код Шапца у Србији, један од најтраженијих криминалаца у региону, ухапшен је у ноћи између петка и суботе у Београду, потврђено је у Министарству унутрашњих полова Србије.

Рашета се сумњичи или бар доводи у везу са убиствима вође "бежанијског клана" Горана Мијатовића Мите и Војислава Јекића, полицијског инспектора који је био свједок на суђењу за убиство Жељка Ражнатовића Aркана, Бориса Говедарице у Лукавици у Источном Сарајеву, за покушај убиства Ђорђа Ждрала у Источном Сарајеву, као и пљачку сплитске поште и друга кривична дјела.

Рашета, за којим је посљедња потјерница расписана послије пљачке поште у Сплиту, из које је украдено два милиона евра, "пао" је у Београду, гдје се скривао посљедњих недјеља, односно, одмах послије ове спектакуларне акције у Хрватској.

Према сазнањима полиције, која је раније објавио "Глас Српске", Бориса Говедарицу, у "сачекуши", убили су Страхиња Рашета и Милан Митић из Србије, у Лукавици 24. августа прошле године.

"Дарко Елез понудио је Далибору Ристићу из Лознице 30.000 евра за ликвидацију Ђорђа Ждрала, који је прихватио, затим узео аванс од пет до десет хиљада, а потом као егзекуторе ангажовао Рашету и Митића. Како се све завршило неуспјешно и како нису били у прилици да ликвидирају Ждралу, промијењен је план и изабрана друга мета, Говедарица", рекао је раније "Гласу Српске" извор из МУП-а РС.

Полиција сумњичи Рашету да је 6. октобра 2006. године у Источном Сарајеву покушао да убије криминалца Ђорђа Ждрала, који је у сукобу с вођом конкурентског криминалне групе Дарком Елезом. Рашета је у пуцњави рањен у ногу. Утврђено је да је возилом којим је Рашета побјегао са мјеста гдје је покушао да убије Ждрала управљао Милан Митић.

Окружно тужилаштво у Шапцу у Србији због покушаја убиства Ждрала покренуло је истрагу против Рашете и још седам лица осумњичених да су му пружили помоћ. Међу особама које су му посредно или непосредно омогућиле да илегално санира повреду су некадашњи секретар стручног штаба Фудбалског клуба "Црвене звезде" Војислав Лалатовић (60) и сувласник београдске клинике "Aнлаве" др Слободан Ивановић (57). Осим Зорана Митровића (28) из Лознице, који је револвераша превезао чамцем преко Дрине, који је у притвору у Шапцу, осталих шесторо осумњичених браниће се са слободе.

Као непосредног актера покушаја убиства у Сарајеву Рашету је  идентификовала полиција БиХ.

У складу са 2005. године потписаним уговором о узајамној правној помоћи и сарадњи у грађанској и кривично-правној материји, Министарству правде Републике Србије 20. јуна 2007. упућена је замолница, послије чега су полицијски органи Србије преузели случај.

Рашета се помиње као саучесник Славише Билинца из Сокоца, осумњиченог за активирање експлозива и убиство Горана Митића, 2. октобра 2006. године. Како полиција сумња, убиство је наручила група Дејана Милосављевића Кеке, чији огранак на челу са Љубаном Ећимом је ухапшен у Београду са великом количином дроге прошле године.

Рашета је довођен и у везу с убиством Војислава Јекниа, бившег начелника полиције у Лозници, у априла 2006. године.

Планирао нова убиства

С обзиром на то да се Рашета скривао у Београду, иако је, према тврдњама извора из подземља, био безбједнији у некој од бивших југословенских република, полицијски инспектори покушавају да открију да ли је он можда у српску пријестоницу дошао с новим задатком и којим?!

Осим за пљачке, како наводе полицијски извори, Рашета се сумњичи и за учешће у неким ликвидацијама, па се провјерава да ли је неког можда намјеравао да ликвидира и евентуално кога.

  

МУП РС о хапшењу сазнао из медија

У Министарству унутрашњих послова Републике Српске су нам рекли да још немају службене потврде из Београда о хапшењу Страхиње Рашете. Потврдили су да је за њим расписана међународна потјерница и да процедура траје неколико дана. О хапшењу су сазнали из медија. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана