Посланици 10. маја о Давидовој смрти

Свјетлана Шурлан
Посланици 10. маја о Давидовој смрти

Бањалука - Посебна сједница Народне скупштине РС посвећена стању безбједности и случају смрти Бањалучанина Давида Драгичевића (21) биће одржана 10. маја.

Колегијум парламента једногласно је у петак прихватио да се на сједници обрати Давидов отац Давор Драгичевић. Давидов нестанак пријављен је 18. марта, а његово тијело пронађено је шест дана касније на ушћу Црквене у Врбас. Полиција је након тога објелоданила да је истрагом утврђено да је смрт младића настала утапањем, али у то не вјерује породица и дио јавности који сматрају да је Давид убијен. Због тога већ мјесец трају окупљања у Бањалуци са захтјевом да буде откривена истина.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић казао је да ће материјал за сједницу образложити неко од посланика који су иницирали њено одржавање и да очекује и став министра унутрашњих послова Драгана Лукача о безбједности.

- Треба вјеровати институцијама и тражити од њих да обављају посао што професионалније и досљедније. Имамо сплет околности у којима су се неки догађаји десили у кратком времену, па то даје другу слику, али када се гледа мало дубље, стање безбједности није ништа другачије него у окружењу - каже Чубриловић.

Замјеник шефа Клуба посланика СДС-а Недељко Гламочак рекао је да му је жао што још прошле године Народна скупштина није расправљала о безбједности, иако је то било у програму рада.

- Погоршање безбједносне ситуације у РС, посебно у Бањалуци, створило је амбијент да мора бити одржана сједница - рекао је Гламочак.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је важно да се сви издигну изнад политике и да очекује да истина и правда врло брзо буде доступне.

- Само на тај начин институције ће вратити повјерење грађана - казао је Бореновић.

Предсједник РС Милорад Додик подржао је одржавање сједнице и најавио да ће јој присуствовати.

- Неке ствари треба да буду рашчишћене. Од тужилаштва и полиције тражим да уложе додатне напоре и да, ако је потребно, изнова преиспитају сав случај и да изађу са јасним подацима. Против појединаца за које се евентуално утврди да у процесима нису урадили све биће предузете мјере одговорности и у то не треба нико да сумња - рекао је Додик.

Директор полиције РС Дарко Ћулум рекао је да полиција ништа не прикрива у случају "Драгичевић" и да истражни тим са тужиоцем спроводи интензивну истрагу.

- Сваки дан се предузимају радње и мјере у том предмету и увјерен сам да ће све бити расвијетљено - рекао је Ћулум.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић упутио је у петак писмо Давору Драгичевићу у којем изражава увјерење да ће бити утврђена пуна истина.

- Са разумијевањем за трагедију која Вас је задесила и уважавањем напора које као родитељ чините, изражавам увјерење да ће се утврдити пуна истина. То је очекивање свих грађана Бањалуке - наведено је у писму.

Из Окружног јавног тужилаштва Бањалука у петак су потврдили да је повучена оптужница подигнута 28. фебруара против Давида Драгичевића због сумње да је раније нанио лакше повреде Г. Ј. Претходно је предсједник НДП-а Драган Чавић рекао да је то тужилаштво подигло оптужницу шест дана послије проналаска Давидовог тијела.

"Паб лајф"

Градска управа Бањалука одбацила је тврдње "Паба лајф" да их градске власти прогоне због учешћа у акцији "Правда за Давида", истичући да су градски инспектори од покретања ове акције само једном контролисали рад тог локала. Ођељење за инспекцијске послове саопштило је да је то учињено 20. априла и да нису утврђене неправилности.

Пореска управа РС саопштила је да њени инспектори не врше било какву врсту притиска на пореске обвезнике, па ни на "Паб лајф". Истичу да су њихове инспекторе 25. априла чим су стигли у "Паб лајф" власник и гости спријечили да обаве контролу у оквиру широке акције контроле издавања фискалних рачуна.

У "Пабу лајф" тврде да су свакодневно изложени терору инспектора због подршке акцији "Правда за Давида".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана