Глас Српске у посједу ЗК изватка о имовини породице предсједника Србије: Вучићи нестали из грунтовнице

Горан Маунага
Глас Српске у посједу ЗК изватка о имовини породице предсједника Србије: Вучићи нестали из грунтовнице

Бањалука - У земљишно-књижном изватку о имовини породице предсједника Србије Александра Вучића у Бугојну, гдје имају 11 дунума земљишта на којем су и кућа и пратећи објекти, нико од Вучића или било ко други није уписан као њен власник.

У изводу из катастарске општине Чипуљић у Бугојну гдје се налазе некретнине Вучићевих, који је сачињен 2011. на основу уписа из 1953. године, пише да је ријеч о посједу Александровог оца Анђелка, стрица Данила и тетке Смиљке Вучић. Вучићеви су необјашњиво нестали из грунта, што показује и земљишно-књижни уложак као дефинитивни доказ о власништву који је у посједу "Гласа Српске".

У грунту, гдје је као и у катастру уписана сва имовина Вучића која се састоји од куће, зграде, дворишта, њива, воћњака и шуме, пише да су подаци преузети 9. септембра 2011. године од катастра, али у грунту је уписано све осим података о власницима. У том дијелу нема ни Вучићевих, нити је било ко други уписан умјесто њих. Идентично стање је и у електронској земљишној књизи Министарства правде ФБиХ - егрунт.ба.

"Глас Српске" је објавио прије неколико дана да би се могло десити да Вучићева породица остане без имовине у пројекту регистрације некретнина у ФБиХ, а ово је доказ да се то и десило.

У земљишно-књижним извацима од 19. фебруара, који треба да се састоје од пописног, власничког и теретног листа, уопште нема власничког листа за кућу, зграду, двориште, шуму, воћњак и друге некретнине.

Власнички лист постоји за њиву површине 1.758 квадратних метара, која је национализована 1969. године и за њу је наведено да је у власништву државе. Изузетак је и њива површине 2.494 квадрата за коју је у власничком листу наведено да су поред Анђелка, Данила, Смиљке и Милоша Вучића сувласници и Хатка, Мелћа, Идриз и Мустафа Алибеговић, те Ћепка Медић и Аземина Ахмић.

Нико од Вучићевих ни јуче се није јавио на телефонске позиве. Члан Одбора за заштиту српске имовине у ФБиХ Ђорђе Радановић каже да је Општински суд у Бугојну 2011. године радио пилот пројекат регистрације некретнина.

- Имовина која је у катастар уписана као посјед породице Вучић пренесена је у нове земљишно-књижне изватке у суд, али само са техничким подацима, називима и бројевима и без уписа података о власницима. Очигледно је да у земљишној књизи не постоји власнички лист. То значи да, када би сада чланови породице Вучић хтјели да прометују или управљају својим некретнинама, то не би могли јер нису уписани као власници, него само као посједници у катастру. Овај примјер најбоље илуструје очигледан покушај брисања Срба из земљишних књига - каже Радановић.

Према подацима Свјетске банке, пројекат регистрације некретнина је покренут 25. октобра 2012. и трајаће до 31. јула 2018. године, а вриједан је 34,1 милион долара. Иако би регистрација некретнина, коју плаћа Свјетска банка, требало да буде бесплатна за све, ФБиХ наплаћује издавање докумената и увјерења. Осим тога, из Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове не шаљу обавјештења о пројекту на кућне адресе, већ обавјештење о регистрацији која треба да буде обављена у року од 60 дана буде објављено на сајту надлежног суда. То је велики проблем за избјегле и расељене Србе из ФБиХ.

Закон

Додатни проблем су законске одредбе у ФБиХ према којима се након десет година омогућава такозваном савјесном посједнику право власништва над некретнином, док је за несавјесног посједника тај рок 20 година.

То у пракси значи да власник имовине постаје онај ко је користи десет година. Ако против посједника некретнине власник није покренуо судски поступак, сматра се да је практично дао одобрење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана