Финци: Убацио сам празан листић за Предсједништво БиХ

Независне
Финци: Убацио сам празан листић за Предсједништво БиХ

Бањалука - Јакоб Финци, амбасадор, угледни интелектуалац и један од аутора тужбе против БиХ у случају “Сејдић и Финци” због дискриминације неконститутивних народа у БиХ, каже за “Независне” да је и сам био један од гласача који су у гласачку кутију за Предсједништво БиХ убацили празан листић.

“Мислим да је дио неважећих листића настао из истих разлога као у мом случају. Грађани БиХ који нису конститутивни народи нису жељели гласати у Предсједништву БиХ, поготово јер је био договор странака да припадници једног народа не треба да бирају представнике другог народа, што ће рећи да Бошњаци и Хрвати у РС немају за кога да гласају, као ни Срби у ФБиХ, а за припаднике мањина, који нигдје немају за кога да гласају, да и не говорим”, рекао је Финци. Сматра да је велики број неважећих листића резултат незадовољства што људи нису имали кандидата за којег би могли гласати, а да су укупни резултати очекивани у смислу броја гласова које су добиле поједине странке. Додаје да је умјерени оптимиста да ће у наредном периоду одлука бити имплементирана.

“Сви су у кампањи говорили да је ЕУ неминовна и да је то прави излаз за БиХ. Ако БиХ заиста мисли озбиљно да се приближи ЕУ, мораће промијенити Устав, а то ће сви који су побиједили мислим имати на уму јер су обећали гласачима да ће радити на европском путу”, рекао је Финци. Позвао је све странке да попусте у својим максималистичким ставовима и потруде се да БиХ добије нове органе што је прије могуће.

Ово су, иначе, трећи општи избори у БиХ а да није имплементирана одлука Европског суда за људска права у предмету “Сејдић и Финци”, по којој сви грађани БиХ уживају пасивно бирачко право.

Што се тиче његовог приједлога како би се одлука “Сејдић и Финци” могла имплементирати на начин да буду задовољени интереси и три конститутивна народа и осталих грађана, Финци каже да је то приједлог о којем је непосредно након одлуке Суда у Стразбуру разговарао с Милорадом Додиком, тадашњим премијером РС.

“Довољно би било написати у Уставу да се један члан Предсједништва БиХ бира из РС, а два из ФБиХ, с тим да у Предсједништву не може бити више од једног члана Предсједништва из реда конститутивних народа или осталих. Додик нам је тада рекао да за њих у РС то није проблем све док је РС једна изборна јединица”, рекао је Финци.

Он је подсјетио да је слична формулација у Уставу РС, гдје пише да се бирају предсједник и потпредсједници РС без навођења националности.

Брус Бертон, шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ, каже да изражава жаљење што политички лидери нису спровели пресуде Европског суда за људска права у предмету “Сејдић и Финци”, као и у сродним предметима, као што су предмет “Зорнић” и “Пилав”.

“Ограничења базирана на пребивалишту и етничкој припадности која се односе на остваривање грађанских и политичких права су у супротности с ОЕБС-овим стандардима. Направили бисмо пропуст уколико не бисмо подсјетили и на друге структуралне недостатке, укључујући неодржавање општинских избора у Мостару и садашње непостојање одредаба у Изборном закону БиХ које се односе на Дом народа Парламента ФБиХ”, рекао је он.

Подсјећамо, на изборима 7. октобра за српског члана Предсједништва БиХ изабран је Милорад Додик, актуелни предсједник РС и лидер СНСД-а, за бошњачког Шефик Џаферовић, актуелни први замјеник предсједавајућег Представничког дома БиХ и високи функционер СДА, и за хрватског члана Жељко Комшић, лидер Демократске фронте и тренутни посланик те странке у државном парламенту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана