Чавић премијер или подршка Иванићу и Говедарици на леду

Срна
Чавић премијер или подршка Иванићу и Говедарици на леду

Бањалука - Кандидатура Драгана Чавића, лидера Народног демократског покрета (НДП), за позицију будућег предсједника Владе РС услов је за подршку ове партије кандидатима Савеза за промјене (СзП) за позиције предсједника РС и члана Предсједништва БиХ из РС на општим октобарским изборима.

Ово је "Независним" уочи данашње сједнице Предсједништва НДП-а потврдио Крсто Јандрић, замјеник предсједника странке, који наводи да су стајалишта ове партије отприје позната.

"Ми ћемо понудити Драгана Чавића за предсједника Владе, не само Савезу за промјене, него и грађанима, невладином сектору и јавности, јер сматрамо да је он најкомплетнији кандидат који нема тутора, који мисли својом главом и који има непроцјењиво политичко искуство", рекао је Јандрић у петак.

Он је навео да ће НДП на сједници Предсједништва странке донијети коначне закључке о наступу на предстојећим изборима, које ће предочити јавости послије сједнице.

Здравко Крсмановић, потпредсједник НДП-а, у петак је поручио да ће се ова странка понашати у складу с већ изреченим ставовима, односно да се неће "ни на који начин одлучити да подржи само два кандидата као кандидата, а да иза тога не стоји велика кампања и двадесетак људи".

"Дакле, мора се одмах знати ко ће бити предсједник Владе РС, мора се одмах знати ко ће бити предсједавајући Савјета министара, јер та позиција по ротацији сада припада Србима, мора се одмах знати ко ће бити предсједник Народне скупштине, (до)предсједавајући парламента БиХ, ко ће бити министар полиције РС који ће ове криминалце похапсити...", каже Крсмановић.

Поручује да испод тога НДП "сигурно неће ићи", јер би у супротном дали подршку само кандидатима, а не кампањи и политичкој платформи.

"Такође ћемо од Савеза за промјене тражити и образложење зашто ови кандидати на ове функције (Младен Иванић за члана Предсједништва БиХ и Вукота Говедарица за предсједника РС)", додаје Крсмановић.

Подсјећа како је одраније постојао договор унутар СзП да онај који буде имао највећу подршку у јавности буде кандидат за предсједника РС.

"Према истраживањима, Иванић има далеко највећу подршку, а позиција предсједника РС је најзначајнија за нас", додаје Крсмановић.

На питање шта уколико остале партије Савеза за промјене не пристану на захтјеве НДП-а Крсмановић одговара како се никада није бавио спекулацијама.

"Ми смо још од октобра тражили ово. Дакле, на сједници Предсједништва странке јасно ћемо заузети став о позицији унутар СзП-а и с каквом платформом идемо у наредне изборе", закључује Крсмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана