О чему ће причати Меркелова и Путин овог викенда у Берлину

Танјуг
О чему ће причати Меркелова и Путин овог викенда у Берлину

Берлин - Њемачка канцеларка Ангела Меркел угостиће предсједника Русије Владимира Путина у Берлину овог викенда да би, како сматрају аналитичари, разговарали о повећању царина и непредвидивој дипломатији америчког предсједника Доналда Трампа.

Према ријечима портпарола Владе Њемачке Штефана Зајберта, лидери двају земаља ће разговарати о ситуацији у Сирији, ситуацији на истоку Украјине, али и о изградњи Сјеверног тока 2.

Аналитичари наводе да би састанак могао да се искористи за јачање савеза и размјену идеја о томе како на најбољи начин одговорити на повећање царина на алуминијум и челик, које је увео амерички предсједник јер су ојбе земље погођене тим потезом.

Посљедњи пут Меркелова и Путин су се састали у мају у Сочију на Црном мору, пише “Њујорк Тајмс”.

“Видим овај састанак у ширем глобалном контексту”, изјавио је Штефан Мајстер, директор програма за централну и источну Европу, Русију и Централну Азију из Њемачког савјета за спољне послове у Берлину.

“Не видим ово као сингал отопљавања односа између Берлина и Москве, већ они дијеле заједничке интересе и покушавају да сарађују”, рекао је он.

На врху листе се налази пројекат Сјеверни ток 2, који ће испоручивати руски гас Њемачкој, заобилазећи Украјину и Пољску.

САД су се увијек супртостављале тој идеји и прије отварања самита НАТО прошлог мјесеца Трамп је то искористио за реторички напад на Њемачку за коју је рекао да је заточеник Русије.

Берлин спроводи економске санкције против Русије због анексије Крима 2014. године наводи лист и додаје да Русију и Њемачку повезују економске и историјске везе, као и насљеђе два свјетска рата.

У Њемачкој живи око три милиона руских Нијемаца који претендују на држављанство по крвном праву.

Меркелова и Путин имају дугу, понекад проблематичну, историју још од времена када је она преузела канцеларско мјесто 2005. године.

Она течно говори руски, а он течно њемачки и редовно се чују телефоном упркос кризи око Крима.

Очекује се да ће Меркелова, коју редовно критикују због миграционе политике, у оквиру разговора о ситуацији у Сирији поставити питање повратка сиријских миграната кућама.

Имајући у виду улогу Русије у подршци предсједнику те земље Башару ал Асаду, сваки споразум о том питању захтијева руско учешће, наводи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана