Египћанин ухапшен јер је доручковао са Саудијком

Египћанин ухапшен јер је доручковао са Саудијком 11.09.2018 11:54 | Танјуг

У Саудијској Арабији ухапшен је Египћанин након што је на Тwиттеру објављен видео-снимак на којем се види како он доручкује са женом у бурки, за коју су многи претпоставили да је Саудијка.

Египћанина је ухапсило саудијско Министарство за рад и друштвени развој, које га је оптужило да је "починио више прекршаја и сјео на мјесто намијењено искључиво Саудијцима", преноси ББЦ.

У Саудијској Арабији жена не смије да на радном мјесту и у ресторанима или кафићима сједи у друштву мушкарца који није члан њене породице, а током већине активности она мора бити у пратњи мушког чувара, обично оца или супруга, или пак брата или сина, напомиње британски медијски сервис.

Арапски хаштаг "Египћанин доручкује са Саудијком" употребљен је чак више од 113.000 пута на Тwиттеру, гдје је овај снимак постао средиште културне подјеле.

На снимку, који траје 30 секунди, мушкарац и жена се кратко шале о заједничком доручку, на који нико други није позван.

Међутим, сцена која је изазвала највеће запрепашћење слиједи на крају снимка, када жена храни мушкарца.

Многи Саудијци на популарној друштвеној мрежи били су веома критични и према тој жени и према мушкарцу, при чему се већина људи питала зашто је кажњен он, а не она.

"Не схватам зашто се стално кажњавају мушкарци, а не жене. Ја сам Саудијка и кунем се да желим да казне и њу заједно са њим. Смијех, оброк на радном мјесту... гдје су вам границе?", написала је корисница Тwиттера по имену Малак.

Неки људи су, с друге стране, навели да би у односима на радном мјесту требало да се превазиђу родне границе, док је твитераш Тарек Абд Алазиз позвао колеге да се "шале, једу и раде било шта друго у општим односима између људских бића".

Ипак, нису сви таквог мишљења, па Хамуд Алдухајиан на истој друштвеној мрежи каже да се "развијање послова за саудијске жене међу странцима сматра јасним кршењем обичаја, традиције и вриједности".

У Египту су, пак, многи изненађени оштрим критикама које долазе из Саудијске Арабије и питају се како ико може бити ухапшен због, како наводе, безазленог видео-снимка.

Египћани посебно указују на несклад између хапшења њиховог сународника и недавног напретка које је Саудијска Арабија забиљежила на пољу женских права, при чему је женама у мају дато право да возе.

Телевизијски водитељ Осама Гавеш рекао је да је збуњен овим хапшењем, упитавши "зар саудијски принц престолонаследник Мохамед бин Салман не жели нову, отворену Саудијску Арабију с концертима, биоскопима и плажама, и визију за 2030.".

Египатска твитерашица Соња је хапшење Египћанина назвала резултатом "крхког ега" саудијских мушкараца, преноси ББЦ.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица