Španski list: Kosovo porazilo Rahoja u balkanskom ratu

Agencije
Španski list: Kosovo porazilo Rahoja u balkanskom ratu

Foto: Ilustracija đ Španski list: Kosovo porazilo Rahoja u 'balkanskom ratu'

Madrid - Španski premijer Marijano Rahoj obično ne predvodi kampanje protiv EU. Međutim, “balkanski rat” je izgubio, piše španski list “Konfidensijal”.

Španska vlada se trudila da na predstojećem samitu Zapadnog Balkana i EU u Sofiji Kosovo ne dobije tretman države.

Sa gorućim katalonskim pitanjem, Rahoj je od početka jasno stavio do znanja da njegovi partneri neće sjediti za istim stolom sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem.

Njegovo insistiranje je ipak bilo uzaludno, piše “Konfidensijal”.

Premijer Rahoj nije uspio, kako se navodi, da natjera svoje partnere u EU da se pridruže protestu na naredom samitu koji će se održati u Bugarskoj 17. maja. 

Kosovo, koje je dio “zapadnobalkanske šestorke” sa Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom, učestvovaće na samitu. S obzirom na to, Rahoj neće prisustvovati samitu. 

Kako piše “Konfidensijal”, Rahoj će otići u Bugarsku, ali će se tamo sastati sa lokalnim vlastima i biće prisutan na večeri sa evropskim liderima dan prije samita, a poslije toga će se vratiti u svoju zemlju. 

I dok se čeka zvanična potvrda iz Madrida, u Briselu je već prenijeta poruka da Rahoj neće učestvovati. 

“Ne očekuje se”, naveli su izvori sa čela EU za “Konfidensijal”.

I izvori iz španske vlade su, kako se navodi, potvrdili da Rahoj ne ide, iako je učešće Španije na samitu i dalje otvoreno pitanje. Dodaje se i da se ne očekuje da Rahoj u posljednjem trenutku promijeni svoj stav. 

“Konfidensijal” piše da ni javne deklaracije ni diplomatski zahtjevi nisu bili dovoljni da se “Kosovo osjeća manje kao država”. 

“Kosovo je dio šestorke i mnoge članice EU smatraju da je veoma važno da cijeli region bude prisutan”, navode izvori. 

Kako se navodi, Zapadni Balkan, koji je za mnoge Špance udaljen i stran, ključan je za Evropsku uniju. 

“Ne samo zbog svog položaja komunikacionog plovila između EU i Istoka, već i zbog rastućeg ruskog uticaja, destabilizujućeg rizika u uvijek vulkanskom regionu”, navodi “Konfidensijal” u tekstu pod naslovom “Rahoj izgubi rat na Balkanu”.

Španija nije jedina članica EU koja nije priznala Kosovo, koje je jednostrano proglasilo nezavisnost prije deset godina. Grčka, Kipar, Rumunija i Slovačka, sve iz drugačijih razloga, to odbijaju, ali će sve one učestvovati na samitu, te će Rahoj jedini da odsustvuje. 

Španija, koja je trenutno fokusirana na pitanje Katalonije, jeste zemlja koja je održala “najčvršću poziciju” kada je taj samit u pitanju, objašnjavaju izvori. Kako se navodi, Grčka i Rumunija su mnogo “fleksibilnije”, dok je Kipar, koji i sam ima teritorijalne probleme, “na pola puta”. Čak ni posjeta predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska Madridu nije natjerala Rahoja da promijeni svoju poziciju. 

Kako se navodi, jedina “utješna nagrada” za špansku vladu je što će biti izbjegnuta “zajednička deklaracija između EU i zapadnobalkanske šestorke”, koja bi – crno na bijelo – stavila i Kosovo kao potpisnika dokumenta. Umjesto toga, dogovorena je evropska deklaracija, s kojom su balkanske zemlje usaglašene, ali koju neće potpisivati. 

“Mnogi evropski partneri nisu zadovoljni ovim rješenjem, ali su ga prihvatili jer razumiju špansku situaciju, solidarno”, navodi se u tekstu. 

“Španija je u ovom pokretu ostavila puno političkog kapitala, koji u stvarnosti ne prelazi simboliku, a da nije postignuto ono što je namjeravano: da Kosovo ne dobije tretman države u toku samita. Postavlja se pitanje da li je vrijedilo, s obzirom na rezultate”, zaključuje se u tekstu u “Konfidensijalu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana