Đurić: Srbi na KiM će reagovati odgovorno i smireno

Đurić: Srbi na KiM će reagovati odgovorno i smireno 03.08.2018 22:58 | Tanjug

Beograd - Niko od Srba na Kosovu i Metohiji neće preduzeti bilo šta, ni vezano za Zajednicu srpskih opština, niti bilo šta drugo, što bi pružilo izgovor bilo pojedinim Albancima ili zlonamernim delovima međunarodne zajednice da protiv Srba preuzmu bilo kakvu akciju, rekao je danas direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Građani Srbije na KiM su sa olakšanjem primili poruke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je Đurić za RTS.

Dodao je da niko od Srba neće preduzeti ništa i da će reagovati ozbiljno, odgovorno i smireno.

“Ono što zabrinjava jeste kampanja pritisaka, dezinformacija, u kojima nažalost učestvuju i pojedini Srbi, koji za račun Prištine i račun pojedinih stranih država, govore o tobožnjim scenarijima dogovorenih sukoba, podela i tome slično”, kazao je Đurić.

Naveo je da su to priče koje treba da stvorte alibi pojedinim krugovima u Prištini, kako bi preduzimali mjere protiv Srba na KiM.

“To je izuzetno opasno”, istakao je direktor vladine Kancelarije.

Upitan za pojačanje trupa KFORA na sjeveru KiM, Đurić je kazao da KFOR ima jasno definisanu ulogu i misiju, kao i država Srbija.

“Srbi su danas zadovoljni porukama predsednika Vučića, jer znaju da država Srbija štiti njih. Tako i KFOR ima svoje obaveze, koje mi očekujemo da u potpunosti ispuni i mi očekujemo da se KFOR ponaša neutralno i da smanjuje tenzije. Naša vojska je u kontaktu sa njima”, rekao je on.

Komentarišući najave za zauzimanje Gazivoda, Đurić je naveo da ima mnogo onih koji pokušavaju da unesu nemir i zato šire glasine o različitim akcijama.

“Želim da poručim da građani nemaju razloga da brinu, država radi svoj posao i prema međunarodnoj zajednici i bezbednosno, a oni koji šire različite dezinformacije to svakako ne rade u interesu naše zemlje, već u interesu predstavnika Prištine”, kazao je Đurić i dodao da će o tome više biti riječi na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti.

Upitan šta misli o današnjem saopštenju iz Brisela, Đurić je kazao da bi mnogo više volio da je umjesto tih saopštenja čuo da je posao urađen.

“Međutim, kako smo i upozoravali mesecima unazad, posao nije urađen. Da su oni uradili svoj posao i da je Priština uradila svoj posao, danas niko ne bi mogao da manipuliše ovom temom i na veštački način da stvara tenziju. Loše urađen domaći zadatak”, kazao je.

Đurić je ponovio da će Srbija reagovati kao ozbiljna i odgovorna država.

“Naši ljudi neće nasedati na provokacije, neće preduzimati bilo šta što bi bilo kome dalo izgovor i sve će biti u redu”, zaključio je Đurić.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica