Dačić članicama SB: Ne rušite stara prijateljstva zbog novih

Tanjug
Dačić članicama SB: Ne rušite stara prijateljstva zbog novih

Njujork- Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić podsjetio je danas predstavnike zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN da su mnoge od tih zemalja sa Srbijom uspostavile diplomatske odnose prije više od 100 godina, i pozvao ih da “ne ruše stara prijateljstva zbog novih”.

U obraćanju na kraju redovne, tromjesečne sjednice Savjeta bezbjednosti o Kosovu, Dačić je primjetio da se predstavnik Britanije ponosi obilježavanjem 10 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom.

“Ali je nama isto tako drago što smo obilježili 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Britanije”, istakao je šef srpske diplomatije.

On je, takođe, podsjetio da Srbija iduće godine obilježava i 180 godina diplomatskih odnosa sa Francuskom, kao i da je ove godine obilježeno 180 godina diplomatskih odnosa s Ruskom Federacijom.

“Sa SAD smo uspostavili diplomatske odnose prije 137 godina, sa Holandijom prije 119 godina, sa Švedskom prije 101 godinu, a sa Poljskom, kao predsjedavajućom SB UN, prije 99 godina”, rekao je on.

Dačić je, kaže, time želio da podsjeti predstavnike u SB UN da razgovaraju sa jednom starom državom s kojom imaju stare i dugogodišnje prijateljske odnose.

“Posebno želim da kažem da, kad izađete iz kancelarije državnog sekretara Britanije u Forin ofisu, videćete jedan mural, pravljen posle Prvog svetskog rata, na kojem stoji Britanika koja drži pod svojim skutima Belgiju i Srbiju kao najveće žrtve u tom ratu”, rekao je on.

On je poručio predstavnicima u SB UN da treba sve to da imaju u vidu kada govore o problemima Srbije i odnosima.

“Ulazite u pitanja koja su veoma teška i bolna i pozivam vas da imate više razumevanja za ovakve stvari. Mi želimo da sa svima vama budemo partneri, a tu je i viševekovna tradicija naših odnosa. Podsetite se i tih odnosa, i toga šta je Srbija radila u Prvom svetskom ratu”, istakao je Dačić.

On je, međutim, napomenuo da ne želi da se vraća u prošlost, već da ide ka budućnosti, naglasivši da je Srbija spremna na kompromis, “a to znači uvažavanje interesa obje strane”.

Neke zemlje, rekao je, preispituju sada svoje odluke u priznavanju nezavisnosti Kosova upravo iz razloga što se kod njih trenutno dešavaju separatistički procesi, jer ne znaju kako da objasne da u jednom slučaju uvažavaju težnje ka nezavisosti, a u drugom ne.

“Mi ne želimo sukobe, niti da polemišemo na tu temu. Srbija je ozbiljna i stara zemlja koja je oblikovala međunarodni poredak u poslednjih nekoliko vekova, žrtvovala se i za hrišćanstvo i za Evropu i za svet. Ja nikada neću pozivati druge zemlje da narušavaju vaš teritorijalni integritet i suverenitet”, poručio je Dačić.

Kako je zaključio, “nema stalnih prijatelja i stalnih neprijatelja, ali ima starih prijatelja, i zbog novih, ne treba rušiti stara prijateljstva”.

Kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku je rekla da nezavisnost Kosova nije proizvod težnji ka otcjepljenju, već raspada Jugoslavije, “unije koja više ne postoji”.

“Ko god da gaji bilo kakve sumnje u vezi s legalnošću kosovske nezavisnosti, pročitajte mišljenje Međunarodnog suda pravde, koje je jasno i nedvosmisleno”, rekla je ona.

Kako je navela, istina je da je “Kosovo mlada država, ali je to stari narod koji je uvijek bio tu”.

“Evropljani smo i imamo pravo na partnerstvo i alijanse sa svima vama”, ocijenila je Čitaku koja je još rekla da očekuje da će “Kosovo uspostaviti diplomatske odnose i sa Srbijom”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana