Zašto je zdrav čaj od hibiskusa?

GS
Foto: Ilustracija/Peksels

Čaj od hibiskusa je biljni čaj koji se pravi natapanjem dijelova biljke hibiskusa u prokuvalu vodu. Ima kiselkast ukus i može se konzumirati i topao i hladan. Postoji nekoliko stotina vrsta hibiskusa koje se razlikuju po lokaciji i klimi u kojoj rastu, ali Hibiscus sabdariffa se najčešće koristi za pravljenje čaja.

Konzumiranje ovog čaja ima nekoliko prednosti po ljudsko zdravlje, a u nastavku teksta saznajte koji su to.

 

1. Prepun je antioksidanasa

Antioksidansi su molekuli koji pomažu u zaštiti od jedinjenja koja se nazivaju slobodni radikali, a koja oštećuju ćelije ljudskog organizma. Čaj od hibiskusa je bogat snažnim antioksidansima i stoga može pomoći u sprječavanju oštećenja i bolesti uzrokovanih nakupljanjem slobodnih radikala.Jedna studija na ljudima sa Marfanovim sindromom, rijetkim poremećajem koji pogađa vezivno tkivo, otkrila je da infuzija sa ekstraktom hibiskusa smanjuje oksidativni stres i povećava nivoe antioksidansa u krvi. Druga studija na životinjama imala je slične rezultate, pokazujući da ekstrakt hibiskusa pomaže u zaštiti od oštećenja ćelija kod pacova.

Međutim, imajte na umu da su ove studije koristile koncentrisane doze ekstrakta hibiskusa, a ne čaj od hibiskusa. Potrebno je više studija da bi se utvrdilo kako antioksidansi u čaju od hibiskusa mogu uticati na ljude.

 

2. Može pomoći u snižavanju krvnog pritiska

Jedna od najimpresivnijih i najpoznatijih prednosti čaja od hibiskusa je to što može sniziti krvni pritisak. Tokom vremena, visok krvni pritisak može dodatno opteretiti srce i uzrokovati njegovo slabljenje. Visok krvni pritisak je takođe povezan sa povećanim rizikom od razvoja drugih srčanih oboljenja. Nekoliko studija je otkrilo da čaj od hibiskusa može sniziti i sistolni i dijastolni krvni pritisak.

U jednoj studiji, 46 osoba sa visokim krvnim pritiskom dobilo je čaj od hibiskusa ili placebo. Posle 1 mjeseca, oni koji su pili čaj od hibiskusa imali su veći pad sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska u poređenju sa onima koji su dobijali placebo. Iako čaj od hibiskusa može biti siguran i prirodan način za snižavanje krvnog pritiska, ne preporučuje se onima koji uzimaju ljekove koji se koriste za liječenje visokog krvnog pritiska, jer može da stupi u interakciju sa ovim ljekovima.

 

3. Smanjuje koncentracije masti u krvi

Pored snižavanja krvnog pritiska, neke studije su otkrile da čaj od hibiskusa može pomoći u smanjenju koncentracije lipida (masti) u krvi, što je još jedan faktor rizika za srčana oboljenja. U jednoj studiji iz 2009. godine, 60 osoba sa dijabetesom je dobilo ili čaj od hibiskusa ili crni čaj. Posle 1 mjeseca, oni koji su pili čaj od hibiskusa imali su povećan nivo HDL (dobrog) holesterola i smanjen nivo ukupnog holesterola, LDL (lošeg) holesterola i triglicerida.

Druga starija studija na pacijentima sa metaboličkim sindromom pokazala je da je uzimanje 100 miligrama (mg) ekstrakta hibiskusa dnevno povezano sa smanjenim ukupnim holesterolom i povećanjem HDL (dobrog) holesterola. Osim toga, pregled studija iz 2022. godine je otkrio da čaj od hibiskusa može efikasnije smanjiti nivo LDL (lošeg) holesterola u poređenju sa drugim vrstama čaja i placeba. Međutim, druge studije su dale oprečne rezultate u vezi sa efektima čaja od hibiskusa na koncentraciju holesterola u krvi. Potrebna su dopunska ispitivanja na ovu temu.

 

4. Pozitivno utiče na zdravlje jetre

Studije su pokazale da hibiskus može pozitivno uticati na zdravlje jetre i da može podstaći bolje funkcionisanje ovog vitalnog organa. Jedna studija iz 2014. godine sprovedena na 19 ljudi sa prekomjernom tjelesnom masom pokazala je da uzimanje ekstrakta hibiskusa tokom 12 nedjelja pozitivno utiče na steatozu jetre. Ovo stanje karakteriše nakupljanje masti u jetri, što može dovesti do insuficijencije jetre. Studija na pacovima je takođe pokazala da tretman ekstraktom hibiskusa smanjuje koncentraciju pojedinih parametara u krvi a koji ukazuju na oštećenje jetre.

Još jedna studija na životinjama iz 2022. godine došla je do zaključka da ekstrakt hibiskusa pozitivno djeluje na pacove sa masnom jetrom. Međutim, sve ove studije su utvrdile efekte ekstrakta hibiskusa, a ne čaja od hibiskusa. Potrebna su dalja istraživanja da bi se saznalo kako čaj od hibiskusa utiče na zdravlje jetre kod ljudi.

 

5. Pomaže u mršavljenju

Nekoliko studija sugeriše da čaj od hibiskusa može biti povezan sa gubitkom tjelesne mase i može pomoći u zaštiti od gojaznosti. Jedna studija iz 2014. godine uključila je 36 učesnika sa prekomjernom tjelesnom masom, a konzumirali su ili ekstrakt hibiskusa ili placebo. Poslije 12 nedjelja, ekstrakt hibiskusa je smanjio tjelesnu masu, udio tjelesne masnoće, indeks tjelesne mase i odnos obima kuka i struka. Studija sprovedena na životinjama došla je do sličnih rezultata, izvještavajući da ekstrakt hibiskusa može pomoći u smanjenju tjelesne mase i apetita sprječavajući nakupljanje masnih ćelija. Sadašnja istraživanja su ograničena na studije koje koriste koncentrisane doze ekstrakta hibiskusa. Potrebno je više studija da bi se utvrdilo kako čaj od hibiskusa može uticati na gubitak kilograma kod ljudi.

 

6. Važan je u prevenciji raka

Hibiskus ima visok sadržaj polifenola, jedinjenja za koja se pokazalo da posjeduju moćna antikancerogena svojstva. U jednoj eksperimentalnoj studiji, ekstrakt hibiskusa je značajno usporio rast malignih ćelija i smanjio invazivnost raka usne duplje i plazma ćelija. Druga studija je došla do zaključka da ekstrakt lista hibiskusa sprječava širenje ćelija raka prostate.

 

7. Može pomoći u smanjenju rasta bakterija

Pored antioksidativnih i antikancerogenih svojstava, neke studije su došle do zaključka da hibiskus može pomoći u zaštiti od bakterijskih infekcija. U stvari, jedna studija je otkrila da ekstrakt hibiskusa inhibira aktivnost E. coli, soja bakterija koji može izazvati infekcije urinarnog trakta ali i druge infekcije u organizmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana