Зашто је здрав чај од хибискуса?

ГС
Foto: Илустрација/Пекселс

Чај од хибискуса је биљни чај који се прави натапањем дијелова биљке хибискуса у прокувалу воду. Има киселкаст укус и може се конзумирати и топао и хладан. Постоји неколико стотина врста хибискуса које се разликују по локацији и клими у којој расту, али Hibiscus sabdariffa се најчешће користи за прављење чаја.

Конзумирање овог чаја има неколико предности по људско здравље, а у наставку текста сазнајте који су то.

 

1. Препун је антиоксиданаса

Антиоксиданси су молекули који помажу у заштити од једињења која се називају слободни радикали, а која оштећују ћелије људског организма. Чај од хибискуса је богат снажним антиоксидансима и стога може помоћи у спрјечавању оштећења и болести узрокованих накупљањем слободних радикала.Једна студија на људима са Марфановим синдромом, ријетким поремећајем који погађа везивно ткиво, открила је да инфузија са екстрактом хибискуса смањује оксидативни стрес и повећава нивое антиоксиданса у крви. Друга студија на животињама имала је сличне резултате, показујући да екстракт хибискуса помаже у заштити од оштећења ћелија код пацова.

Међутим, имајте на уму да су ове студије користиле концентрисане дозе екстракта хибискуса, а не чај од хибискуса. Потребно је више студија да би се утврдило како антиоксиданси у чају од хибискуса могу утицати на људе.

 

2. Може помоћи у снижавању крвног притиска

Једна од најимпресивнијих и најпознатијих предности чаја од хибискуса је то што може снизити крвни притисак. Током времена, висок крвни притисак може додатно оптеретити срце и узроковати његово слабљење. Висок крвни притисак је такође повезан са повећаним ризиком од развоја других срчаних обољења. Неколико студија је открило да чај од хибискуса може снизити и систолни и дијастолни крвни притисак.

У једној студији, 46 особа са високим крвним притиском добило је чај од хибискуса или плацебо. После 1 мјесеца, они који су пили чај од хибискуса имали су већи пад систолног и дијастолног крвног притиска у поређењу са онима који су добијали плацебо. Иако чај од хибискуса може бити сигуран и природан начин за снижавање крвног притиска, не препоручује се онима који узимају љекове који се користе за лијечење високог крвног притиска, јер може да ступи у интеракцију са овим љековима.

 

3. Смањује концентрације масти у крви

Поред снижавања крвног притиска, неке студије су откриле да чај од хибискуса може помоћи у смањењу концентрације липида (масти) у крви, што је још један фактор ризика за срчана обољења. У једној студији из 2009. године, 60 особа са дијабетесом је добило или чај од хибискуса или црни чај. После 1 мјесеца, они који су пили чај од хибискуса имали су повећан ниво ХДЛ (доброг) холестерола и смањен ниво укупног холестерола, ЛДЛ (лошег) холестерола и триглицерида.

Друга старија студија на пацијентима са метаболичким синдромом показала је да је узимање 100 милиграма (мг) екстракта хибискуса дневно повезано са смањеним укупним холестеролом и повећањем ХДЛ (доброг) холестерола. Осим тога, преглед студија из 2022. године је открио да чај од хибискуса може ефикасније смањити ниво ЛДЛ (лошег) холестерола у поређењу са другим врстама чаја и плацеба. Међутим, друге студије су дале опречне резултате у вези са ефектима чаја од хибискуса на концентрацију холестерола у крви. Потребна су допунска испитивања на ову тему.

 

4. Позитивно утиче на здравље јетре

Студије су показале да хибискус може позитивно утицати на здравље јетре и да може подстаћи боље функционисање овог виталног органа. Једна студија из 2014. године спроведена на 19 људи са прекомјерном тјелесном масом показала је да узимање екстракта хибискуса током 12 недјеља позитивно утиче на стеатозу јетре. Ово стање карактерише накупљање масти у јетри, што може довести до инсуфицијенције јетре. Студија на пацовима је такође показала да третман екстрактом хибискуса смањује концентрацију појединих параметара у крви а који указују на оштећење јетре.

Још једна студија на животињама из 2022. године дошла је до закључка да екстракт хибискуса позитивно дјелује на пацове са масном јетром. Међутим, све ове студије су утврдиле ефекте екстракта хибискуса, а не чаја од хибискуса. Потребна су даља истраживања да би се сазнало како чај од хибискуса утиче на здравље јетре код људи.

 

5. Помаже у мршављењу

Неколико студија сугерише да чај од хибискуса може бити повезан са губитком тјелесне масе и може помоћи у заштити од гојазности. Једна студија из 2014. године укључила је 36 учесника са прекомјерном тјелесном масом, а конзумирали су или екстракт хибискуса или плацебо. Послије 12 недјеља, екстракт хибискуса је смањио тјелесну масу, удио тјелесне масноће, индекс тјелесне масе и однос обима кука и струка. Студија спроведена на животињама дошла је до сличних резултата, извјештавајући да екстракт хибискуса може помоћи у смањењу тјелесне масе и апетита спрјечавајући накупљање масних ћелија. Садашња истраживања су ограничена на студије које користе концентрисане дозе екстракта хибискуса. Потребно је више студија да би се утврдило како чај од хибискуса може утицати на губитак килограма код људи.

 

6. Важан је у превенцији рака

Хибискус има висок садржај полифенола, једињења за која се показало да посједују моћна антиканцерогена својства. У једној експерименталној студији, екстракт хибискуса је значајно успорио раст малигних ћелија и смањио инвазивност рака усне дупље и плазма ћелија. Друга студија је дошла до закључка да екстракт листа хибискуса спрјечава ширење ћелија рака простате.

 

7. Може помоћи у смањењу раста бактерија

Поред антиоксидативних и антиканцерогених својстава, неке студије су дошле до закључка да хибискус може помоћи у заштити од бактеријских инфекција. У ствари, једна студија је открила да екстракт хибискуса инхибира активност Е. цоли, соја бактерија који може изазвати инфекције уринарног тракта али и друге инфекције у организму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана