Traka za trčanje trening čini boljim i zanimljivijim

Lidija Ljubičić
Traka za trčanje trening čini boljim i zanimljivijim

Ako volite traku i kardio vježbe, a nemate vremena da idete u fitnes centre - nabavite traku za trčanje.

Ovo je jedna verzija mojih vježbi na kraju treninga, tzv. “aktiv rikaveri”, obično u danima kada sam radila neki gornji dio tijela, pa su mi noge ostale besposlene.

Plan treninga

Potrebno je da traka ima ispravnu opciju za podešavanje nagiba. Vrijeme trajanja vježbe je 20 minuta. Ako niste u top formi, slobodno smanjite sve za onaj postotak za koji ćete uspjeti da izdržite 20 minuta (sporija brzina i manji nagibi).

 

VRIJEME u minutima

NAGIB

BRZINA

0-2 (zagrijavanje)

2

6

2-4

4

6

4-5

8

6

5-6

10

6

6-9 (hlađenje)

2

5

9-11

3

7

11-12

7

7

12-13

9

7

13-14

7

7

14-15

6

6

15-17

2

7

17-20 (hlađenje)

0

6

Ovako ćete preći otprilike 2 km za 20 minuta, a sagorjećete najmanje 250 kalorija, što bi moglo da bude čak cijeli jedan komad.

Korisnosti posjedovanja trake

 Doprinosi zdravlju

Aerobni trening u koji spada i hodanje na traci, doprinosi razvoju kardiovaskularnog sistema dovodeći do velike potrošnje energije i sagorijevanja masnih naslaga. Takođe, hodanje snižava krvni pritisak, nivo holesterola te poboljšava cirkulaciju.

 Čuva  zglobove

Trake za trčanje prilagođene su ljudskom tijelu i imaju posebne amortizujuće  mehanizme koji povoljno djeluju na zglobove. Tokom hodanja aktivira se više mišićnih grupa.

Popravlja raspoloženje i emocionalno zdravlje

Aerobna aktivnost u koju se ubraja i hodanje ili trčanje na traci potiče proizvodnju endorfina, hormona koji potiče osjećaj euforije i sreće. Ova vrsta euforije među trkačima je poznata pod nazivom “runner's high”, koji označava opušteno psihološko stanje doživljeno tokom ili nakon napornog vježbanja kao npr. Trčanja.

Jednostavna za upotrebu

Ako odaberete sklopivu traku, možete je sklopiti gdje god imate slobodnog mjesta u stanu. Kada trčite, promjenom pozicije u stanu, možete svom trčanju dodati svaki put neku novu dimenziju i smanjiti rizik od dosade tokom treninga.

Primjerena je svima

Na traci za trčanje možete trčati i ako ste potpuni početnik u vježbanju. Trake su jednostavne za upotrebu i sa nekoliko tipki koje povećavaju brzinu ili nagib možete trening učiniti zanimljivim, izazovnim i efikasnim. Hodati na traci mogu svi, jer se traka može prilagoditi svima, od potpunih početnika do trkača koji će na traci odrađivati sprinteve.

Savjeti

* Na traci je moguće isplanirati trening prema sopstvenim potrebama, a i one već same u sebi imaju integrisano nekoliko treninga. Svako će moći primijeniti traku i prilagoditi onome što očekuje.

* Trening na traci je dobar za popravljanje emocionalnog i mentalnog zdravlja i borbu protiv depresije i anksioznosti. Prvi rezultati vide se tokom samog treninga.

* Gojaznim osobama se u početku savjetuje isključivo hodanje, a kada dođe do određenog spuštanja tjelesne težine, dobro je uključivati i trčanje u svoju dnevnu kardio rutinu.

* Kod kupovine kardio fitnes sprave za kuću, mnogi se dvoume da li da kupe traku ili sobni bicikl. Iako je i sobni bicikl za aerobne treninge dobar i direktno utiče  na  smanjenje viška kilograma i poboljšanje zdravlja, prednost dajem traci za trčanje.

 

Vezani tekst: Početni program za žene u teretani - 1. dio: Obavezne vježbe tri puta sedmično

Početni program za žene u teretani - drugi dio: Vježbe moraju imati pravi raspored

Besplatne savjete o ishrani i treningu čitaoci "Glasa Srpske" mogu dobiti putem mejla: [email protected] ili na telefon "L-FIT STUDIO": 065/332-332

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana