Трака за трчање тренинг чини бољим и занимљивијим

Лидија Љубичић
Трака за трчање тренинг чини бољим и занимљивијим

Ако волите траку и кардио вјежбе, а немате времена да идете у фитнес центре - набавите траку за трчање.

Ово је једна верзија мојих вјежби на крају тренинга, тзв. “актив рикавери”, обично у данима када сам радила неки горњи дио тијела, па су ми ноге остале беспослене.

План тренинга

Потребно је да трака има исправну опцију за подешавање нагиба. Вријеме трајања вјежбе је 20 минута. Ако нисте у топ форми, слободно смањите све за онај постотак за који ћете успјети да издржите 20 минута (спорија брзина и мањи нагиби).

 

ВРИЈЕМЕ у минутима

НАГИБ

БРЗИНА

0-2 (загријавање)

2

6

2-4

4

6

4-5

8

6

5-6

10

6

6-9 (хлађење)

2

5

9-11

3

7

11-12

7

7

12-13

9

7

13-14

7

7

14-15

6

6

15-17

2

7

17-20 (хлађење)

0

6

Овако ћете прећи отприлике 2 км за 20 минута, а сагорјећете најмање 250 калорија, што би могло да буде чак цијели један комад.

Корисности посједовања траке

 Доприноси здрављу

Аеробни тренинг у који спада и ходање на траци, доприноси развоју кардиоваскуларног система доводећи до велике потрошње енергије и сагоријевања масних наслага. Такође, ходање снижава крвни притисак, ниво холестерола те побољшава циркулацију.

 Чува  зглобове

Траке за трчање прилагођене су људском тијелу и имају посебне амортизујуће  механизме који повољно дјелују на зглобове. Током ходања активира се више мишићних група.

Поправља расположење и емоционално здравље

Аеробна активност у коју се убраја и ходање или трчање на траци потиче производњу ендорфина, хормона који потиче осјећај еуфорије и среће. Ова врста еуфорије међу тркачима је позната под називом “runner's high”, који означава опуштено психолошко стање доживљено током или након напорног вјежбања као нпр. Трчања.

Једноставна за употребу

Ако одаберете склопиву траку, можете је склопити гдје год имате слободног мјеста у стану. Када трчите, промјеном позиције у стану, можете свом трчању додати сваки пут неку нову димензију и смањити ризик од досаде током тренинга.

Примјерена је свима

На траци за трчање можете трчати и ако сте потпуни почетник у вјежбању. Траке су једноставне за употребу и са неколико типки које повећавају брзину или нагиб можете тренинг учинити занимљивим, изазовним и ефикасним. Ходати на траци могу сви, јер се трака може прилагодити свима, од потпуних почетника до тркача који ће на траци одрађивати спринтеве.

Савјети

* На траци је могуће испланирати тренинг према сопственим потребама, а и оне већ саме у себи имају интегрисано неколико тренинга. Свако ће моћи примијенити траку и прилагодити ономе што очекује.

* Тренинг на траци је добар за поправљање емоционалног и менталног здравља и борбу против депресије и анксиозности. Први резултати виде се током самог тренинга.

* Гојазним особама се у почетку савјетује искључиво ходање, а када дође до одређеног спуштања тјелесне тежине, добро је укључивати и трчање у своју дневну кардио рутину.

* Код куповине кардио фитнес справе за кућу, многи се двоуме да ли да купе траку или собни бицикл. Иако је и собни бицикл за аеробне тренинге добар и директно утиче  на  смањење вишка килограма и побољшање здравља, предност дајем траци за трчање.

 

Везани текст: Почетни програм за жене у теретани - 1. дио: Обавезне вјежбе три пута седмично

Почетни програм за жене у теретани - други дио: Вјежбе морају имати прави распоред

Бесплатне савјете о исхрани и тренингу читаоци "Гласа Српске" могу добити путем мејла: [email protected] или на телефон "L-FIT STUDIO": 065/332-332

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана