Tijelo šalje poruku gde je ne očekujete: Simptom koji mnogi ne povezuju s povišenim holesterolom

GS
Tijelo šalje poruku gde je ne očekujete: Simptom koji mnogi ne povezuju s povišenim holesterolom

Poznato je da visok nivo holesterola može da ima uticaj na kardiovaskularni sistem, ali možda će vas iznenaditi činjenica i da ova tegoba može da dovede do određenih problema sa očima, recimo do formiranja žutih naslaga oko kapaka, koje su poznate i kao ksantelazme.

"Holesterol je vrsta lipida koji je ključan sastojak u stvaranju steroidnih hormona, vitamina D i žučnih kiselina, koje nam pomažu da razgradimo masti u crijevima. Naša tijela imaju holesterol koji se kreće kroz naše tijelo preko lipoproteina, uključujući lipoprotein visoke gustine (HDL), što je dobra vrsta holesterola, i lipoprotein niske gustine (LDL), što je onaj loš holesterol. A kada je ova ravnoteža narušena, može doći do razvijanja tih masnih naslaga", kaže doktorka Nikol Bajić, specijalistkinja oftalmologije iz Klivlenda.

Najčešći način na koji holesterol može da utiče na vaše oči jeste prisustvo ksantelazme, malih žućkastih masnih naslaga na koži oko očiju. "Uglavnom se stvaraju na gornjim kapcima i unutrašnjem dijelu kapka najbližem nosu", ističe doktorka Bajić.

Apatija, psihoza, gluvoća, visok pritisak: Možda ste samo pretjerali sa uzimanjem jednog vitamina.

"Ne zna se zašto se kod nekih ljudi sa visokim holestrolom ksantelazme javljaju, a kod drugih ne, ali kada ih vidite kod nekog ko nema poznatu istoriju visokog holesterola, bilo bi dobro da provjeri to, jer postoji otprilike 50 odsto šanse da ga imaju", dodala je ona.

Ova ljekarka ističe i da ksantelazme nisu bolne, te da je to uglavnom estetski problem, ali upozorava i da može da dođe do značajnih problema, ako počnu da rastu.

Neki od faktora rizika za pojavu ksantelazme su: bolesti srca, gojaznost, pušenje, pankreatitis,preterano konzumiranje alkohola.

Doktorka Bajić ističe da je jedan od najboljih načina za prevenciju i ublažavanje visokog holesterola ishrana sa niskim sadržajem masti, ali i izbegavanje prerađene hrane. Ona preporučuje mediteransku ishranu.

U nekim izraženim slučajevima ksantelazme može se primeniti esteska procedura za ukanjanje masnih naslaga, ali postoji mogućnost da će na koži ostati ožiljici. Jedna od opcija je i laserska terapija, ali o tome se morate konsultovati sa svojim ljekarom, prenosi b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana