SZO: Određeni tretmani skraćuju dužinu bolesti kovid-19

Srna
SZO: Određeni tretmani skraćuju dužinu bolesti kovid-19

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ saopštila je danas da pojedini tretmani ublažavaju ozbiljnost i skraćuju bolest kovid-19 i da želi da sazna više o četiri ili pet liječenja koja najviše obećavaju.

SZO predvodi globalnu inicijativu za razvoj bezbjednih i efikasnih vakcina, testova i lijekova za prevenciju, dijagnozu i liječenje kovida-19.

Od ove respiratorne bolesti u svijetu je oboljelo 4,19 miliona ljudi.

"Imamo određene tretmane koji u ranim fazama studija ograničavaju ozbiljnost ili dužinu bolesti, ali nemamo ništa što može da ubije ili zaustavi virus", rekla je na konferenciji za novinare portparol SZO Margaret Heris.

Ona je dodala da je SZO dobila pozitivne rezultate, ali da je potrebno više informacija za potpunu sigurnost. Herisova je rekla da su planirana dodatna istraživanja.

Ona je ublažila očekivanja od vakcine, rekavši da su virusi iz porodice korona generalno "veoma prevrtljivi" i da je "teško napraviti vakcinu protiv njih".

U toku je razvoj preko 100 potencijalnih vakcina protiv oboljenja kovid-19, uključujući nekoliko koje su ušle u fazu kliničkih testiranja.

SZO je u aprilu objavila da će za pravljenje vakcine biti potrebno najmanje 12 mjeseci. Herisova je rekla da su Sjeverna i Južna Amerika trenutno centar pandemije, ali je napomenula da je sve više slučajeva zaraze u Africi.

Ona je dodala da ovaj kontinent ima ogromnu prednost u odnosu na zemlje koje su se suočile virusom bez imalo iskustva o ozbiljnim epidemijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana