СЗО: Одређени третмани скраћују дужину болести ковид-19

Срна
СЗО: Одређени третмани скраћују дужину болести ковид-19

ЖЕНЕВА - Свјетска здравствена организација /СЗО/ саопштила је данас да поједини третмани ублажавају озбиљност и скраћују болест ковид-19 и да жели да сазна више о четири или пет лијечења која највише обећавају.

СЗО предводи глобалну иницијативу за развој безбједних и ефикасних вакцина, тестова и лијекова за превенцију, дијагнозу и лијечење ковида-19.

Од ове респираторне болести у свијету је обољело 4,19 милиона људи.

"Имамо одређене третмане који у раним фазама студија ограничавају озбиљност или дужину болести, али немамо ништа што може да убије или заустави вирус", рекла је на конференцији за новинаре портпарол СЗО Маргарет Херис.

Она је додала да је СЗО добила позитивне резултате, али да је потребно више информација за потпуну сигурност. Херисова је рекла да су планирана додатна истраживања.

Она је ублажила очекивања од вакцине, рекавши да су вируси из породице корона генерално "веома превртљиви" и да је "тешко направити вакцину против њих".

У току је развој преко 100 потенцијалних вакцина против обољења ковид-19, укључујући неколико које су ушле у фазу клиничких тестирања.

СЗО је у априлу објавила да ће за прављење вакцине бити потребно најмање 12 мјесеци. Херисова је рекла да су Сјеверна и Јужна Америка тренутно центар пандемије, али је напоменула да је све више случајева заразе у Африци.

Она је додала да овај континент има огромну предност у односу на земље које су се суочиле вирусом без имало искуства о озбиљним епидемијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана