Stalno ste umorni, a ne znate razlog: Možda vam upravo ove namirnice crpe energiju

GS
Foto: ilustracija

Svi znamo da se nivo energije tokom dana mijenja.

Nekada bismo mogli da "poletimo", a ponekad bi zaspali i pri samoj pomisli na jastuk..

Mnogo faktora utiče na pad naše energije, ali postoje namirnice koje će nas bukvalno iscrpiti. Stručnjaci savjetuju, da bi bilo idealno da ih izbjegavamo u toku dana.

Bijeli hljeb, tjestenine i pirinač

Prerađena zrna poput onih u bijelom hljebu, tjesteninama od bijelog brašna i pirinač mogu su glavni za oduzimanje energije u čovječjem organizmu. Većim dijelom je to tako, jer su opne zrna uklonjena tokom obrade. Ovako prerađena zrna sadrže niže nivoe vlakana i imaju tendenciju da se digestiraju i apsorbuju brže od cijelog zrna. Iako je rezultat brži porast šećera u krvi a time i insulina, ubrzo slijedi nagli energetski pad.

Alkohol

Iako alkohol može pomoći da se osjećate opušteniji ili lakše zaspite, u zavisnosti od količine koju konzumirate sledećeg jutra se možete probuditi zapravo manje odmorni. Istraživanja pokazuju se da niže do umjerene količine alkohola ne utiču mnogo na kvalitet spavanja ili na dužinu trajanja sna. Ovo je definisano kao jedno ili manje standardnih pića dnevno za žene i dva ili manje standardnih pića za muškarce.

Kafa

Kada se konzumira umjereno, kafa može imati pozitivne fizičke i mentalne efekte. Studije pokazuju da kafa pomaže pri smanjivanju rizika od razvoja neurodegenerativnih bolesti (Alchajmerova i Parkinsonova bolest). Takođe, 18 studija je objavilo da kafa smanjuje i rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Međutim, ukoliko se redovno oslanjate na kafu, umjesto na pravilnu ishranu i spavanje, ovakva navika vremenom može istrošiti vašu energiju na duže periode.

Pohovana i pržena hrana

Pohovana i brza hrana takođe energetski nepovoljna stoga što uglavnom sadrži visoke količine masti i niske količine vlakana što vodi usporenom varenju. Sporije varenje može smanjiti brzinu kojom hranljive materije ulaze u krvotok čime je i njihovo iskorišćenje ta energetske procese tijela usporeno.

Niskokalorične namirnice

Kada dođe vrijeme za grickanje neki ljudi se odluče za niskokalorične verzije svoje omiljene hrane, vjerujući da su zdraviji izbor. Međutim, uključujući previše ovih namirnica u vašoj ishrani može vam dovesti da jedete nedovoljan broj kalorija tokom dana, što može znatno smanjiti nivo tjelesne energije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana