Стално сте уморни, а не знате разлог: Можда вам управо ове намирнице црпе енергију

ГС
Foto: илустрација

Сви знамо да се ниво енергије током дана мијења.

Некада бисмо могли да "полетимо", а понекад би заспали и при самој помисли на јастук..

Много фактора утиче на пад наше енергије, али постоје намирнице које ће нас буквално исцрпити. Стручњаци савјетују, да би било идеално да их избјегавамо у току дана.

Бијели хљеб, тјестенине и пиринач

Прерађена зрна попут оних у бијелом хљебу, тјестенинама од бијелог брашна и пиринач могу су главни за одузимање енергије у човјечјем организму. Већим дијелом је то тако, јер су опне зрна уклоњена током обраде. Овако прерађена зрна садрже ниже нивое влакана и имају тенденцију да се дигестирају и апсорбују брже од цијелог зрна. Иако је резултат бржи пораст шећера у крви а тиме и инсулина, убрзо слиједи нагли енергетски пад.

Алкохол

Иако алкохол може помоћи да се осјећате опуштенији или лакше заспите, у зависности од количине коју конзумирате следећег јутра се можете пробудити заправо мање одморни. Истраживања показују се да ниже до умјерене количине алкохола не утичу много на квалитет спавања или на дужину трајања сна. Ово је дефинисано као једно или мање стандардних пића дневно за жене и два или мање стандардних пића за мушкарце.

Кафа

Када се конзумира умјерено, кафа може имати позитивне физичке и менталне ефекте. Студије показују да кафа помаже при смањивању ризика од развоја неуродегенеративних болести (Алцхајмерова и Паркинсонова болест). Такође, 18 студија је објавило да кафа смањује и ризик од развоја дијабетеса типа 2. Међутим, уколико се редовно ослањате на кафу, умјесто на правилну исхрану и спавање, оваква навика временом може истрошити вашу енергију на дуже периоде.

Похована и пржена храна

Похована и брза храна такође енергетски неповољна стога што углавном садржи високе количине масти и ниске количине влакана што води успореном варењу. Спорије варење може смањити брзину којом хранљиве материје улазе у крвоток чиме је и њихово искоришћење та енергетске процесе тијела успорено.

Нискокалоричне намирнице

Када дође вријеме за грицкање неки људи се одлуче за нискокалоричне верзије своје омиљене хране, вјерујући да су здравији избор. Међутим, укључујући превише ових намирница у вашој исхрани може вам довести да једете недовољан број калорија током дана, што може знатно смањити ниво тјелесне енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана