Savjeti Lidije Ljubičić za održavanje idealne težine: Formula koja vodi do vitkog tijela

Lidija Ljubičić
Savjeti Lidije Ljubičić za održavanje idealne težine: Formula koja vodi do vitkog tijela

Kada je riječ o održavanju tjelesne težine za početak treba znati koliko kalorija je vašem organizmu potrebno svakog dana tj. koliki je dnevni nivo održavanja kalorija, poručila je fitnes-instruktor Lidija Ljubičić.

Ona navidi da je najvažniji broj kalorija koje tijelo sagori tokom dana.

- Npr. ako je vaš nivo održavanja kalorija 2.000 kalorija u danu i vi konzumirate 2.000 kalorija, zadržaćete svoju težinu. Zašto? Zato što vaše tijelo sagori svih 2.000 konzumiranih kalorija. Ali ako konzumirate npr. 2.500 kalorija (imaćete 500 kalorija više) i vremenom ćete dobiti masne naslage. Ako natjerate tijelo da sagori više kalorija svaki dan kroz neki oblik vježbe bićete u kalorijskom manjku. Kalorijski manjak = mršavljenje – kaže Ljubičićeva.

Ona podsjeća da bazalni metabolizam predstavlja količinu energije koju tijelo potroši u stanju mirovanja.

- Određivanje količine kalorija potrebne za dnevne potrebe zavisi od životne dobi, dnevne aktivnosti i pola. Nakon određene vrijednosti uvijek možete na brz i jednostavan način pratiti količinu potrošene energije i energije unesene hranom i samim tim korigovati ishranu u zavisnosti od vaše aktivnosti. Odnosno kroz izračunati iznos kalorija možete ciljano djelovati  na smanjenje tjelesne težine održavanje ili povećanje - priča Ljubičićeva.

BMR možete shvatiti, dodaje, tako da je to količina energije koja je potrebna tijelu ako bi čovjek cijeli dan samo ležao, bez fizičke aktivnosti.

- Ta količina energije je individualna i zavisi od mnogih faktora. Ali ona se može približno izračunati pomoću formula. Postoji više njih, ali predlažem jednu, i to Harris-Benedictovu formulu kojom se može izračunati približan BMR - objašnjava Ljubičićeva.

 

BMR (muškarci)

BMR = 66 + ( 13.7 x težina u kg ) + ( 5 x visina u cm ) - ( 6.76 x broj godina )

 

BMR (žene)

BMR = 655 + ( 9.6 x težina u kg ) + ( 1.8 x visina u cm ) - ( 4.7 x broj godina )

 

Primjena Harris-Benedict principa

 

Nimalo aktivnosti

Dnevni iznos kalorija za održavanje težine = BMR x 1.2

Veoma malo aktivnosti (1-3 dana u sedmici)

Dnevni iznos kalorija za održavanje težine  = BMR x 1.375

Umjerena aktivnost (3-5 dana  u sedmici)

Dnevni iznos kalorija za održavanje težine  = BMR x 1.55

Visoki nivo aktivnosti (6-7 dana u sedmici)

Dnevni iznos kalorija za održavanje težine  = BMR x 1.725

Veoma visoki nivo aktivnosti (dva puta na dan, veoma teški treninzi)

Dnevni iznos kalorija za održavanje težine  = BMR x 1.9

Pola kilograma masti = 3.500 kalorija

- Vjerovatno ste se u jednom momentu pitali zapitali zašto je 500  broj kalorija koje sam  koristila  u ovom članku. Šta je toliko posebno u tome ako dnevno unosimo 500 kalorija manje od nivoa održavanja? Zašto ne 100 ili 1.000?  U pola kilograma masti ima oko 3.500 kalorija. To znači da na svakih dodatnih 3.500 kalorija koje unesete, a vaše tijelo ih ne sagori, dobijate pola kilograma masnih naslaga. Takođe svakih dodatnih 3500 kalorija koje vaše tijelo potroši gubite pola kilograma masnih naslaga – objasnila je Ljubičićeva.

Ako dnevno konzumirate 500 kalorija manje i tako napravite dnevni kalorijski manjak od 500 kalorija, do kraja sedmice ćete imati manjak od 3500 kalorija (500 kalorija manje dnevno dž 7 dana u sedmici = 3.500 kalorija manje).

- Ali ako želite da se riješite masnih naslaga i izgubite na težini, najbolji način za to je korigovanje ishrane/kalorija i da krenete da vježbate. Vježbanjem tri puta sedmično uz pravilnu ishranu imaćete vrlo brzo rezultate - savjetuje Ljubičićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana