Савјети Лидије Љубичић за одржавање идеалне тежине: Формула која води до витког тијела

Лидија Љубичић
Савјети Лидије Љубичић за одржавање идеалне тежине: Формула која води до витког тијела

Када је ријеч о одржавању тјелесне тежине за почетак треба знати колико калорија је вашем организму потребно сваког дана тј. колики је дневни ниво одржавања калорија, поручила је фитнес-инструктор Лидија Љубичић.

Она навиди да је најважнији број калорија које тијело сагори током дана.

- Нпр. ако је ваш ниво одржавања калорија 2.000 калорија у дану и ви конзумирате 2.000 калорија, задржаћете своју тежину. Зашто? Зато што ваше тијело сагори свих 2.000 конзумираних калорија. Али ако конзумирате нпр. 2.500 калорија (имаћете 500 калорија више) и временом ћете добити масне наслаге. Ако натјерате тијело да сагори више калорија сваки дан кроз неки облик вјежбе бићете у калоријском мањку. Калоријски мањак = мршављење – каже Љубичићева.

Она подсјећа да базални метаболизам представља количину енергије коју тијело потроши у стању мировања.

- Одређивање количине калорија потребне за дневне потребе зависи од животне доби, дневне активности и пола. Након одређене вриједности увијек можете на брз и једноставан начин пратити количину потрошене енергије и енергије унесене храном и самим тим кориговати исхрану у зависности од ваше активности. Односно кроз израчунати износ калорија можете циљано дјеловати  на смањење тјелесне тежине одржавање или повећање - прича Љубичићева.

БМР можете схватити, додаје, тако да је то количина енергије која је потребна тијелу ако би човјек цијели дан само лежао, без физичке активности.

- Та количина енергије је индивидуална и зависи од многих фактора. Али она се може приближно израчунати помоћу формула. Постоји више њих, али предлажем једну, и то Харрис-Бенедицтову формулу којом се може израчунати приближан БМР - објашњава Љубичићева.

 

БМР (мушкарци)

БМР = 66 + ( 13.7 x тежина у кг ) + ( 5 x висина у цм ) - ( 6.76 x број година )

 

БМР (жене)

БМР = 655 + ( 9.6 x тежина у кг ) + ( 1.8 x висина у цм ) - ( 4.7 x број година )

 

Примјена Харрис-Бенедицт принципа

 

Нимало активности

Дневни износ калорија за одржавање тежине = БМР x 1.2

Веома мало активности (1-3 дана у седмици)

Дневни износ калорија за одржавање тежине  = БМР x 1.375

Умјерена активност (3-5 дана  у седмици)

Дневни износ калорија за одржавање тежине  = БМР x 1.55

Високи ниво активности (6-7 дана у седмици)

Дневни износ калорија за одржавање тежине  = БМР x 1.725

Веома високи ниво активности (два пута на дан, веома тешки тренинзи)

Дневни износ калорија за одржавање тежине  = БМР x 1.9

Пола килограма масти = 3.500 калорија

- Вјероватно сте се у једном моменту питали запитали зашто је 500  број калорија које сам  користила  у овом чланку. Шта је толико посебно у томе ако дневно уносимо 500 калорија мање од нивоа одржавања? Зашто не 100 или 1.000?  У пола килограма масти има око 3.500 калорија. То значи да на сваких додатних 3.500 калорија које унесете, а ваше тијело их не сагори, добијате пола килограма масних наслага. Такође сваких додатних 3500 калорија које ваше тијело потроши губите пола килограма масних наслага – објаснила је Љубичићева.

Ако дневно конзумирате 500 калорија мање и тако направите дневни калоријски мањак од 500 калорија, до краја седмице ћете имати мањак од 3500 калорија (500 калорија мање дневно џ 7 дана у седмици = 3.500 калорија мање).

- Али ако желите да се ријешите масних наслага и изгубите на тежини, најбољи начин за то је кориговање исхране/калорија и да кренете да вјежбате. Вјежбањем три пута седмично уз правилну исхрану имаћете врло брзо резултате - савјетује Љубичићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана