Rak dušnika, bronhija i pluća vodeći uzrok obolijevanja i umiranja

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA- Rak dušnika, bronhija i pluća je godinama unazad u Republici Srpskoj vodeći uzrok obolijevanja i umiranja muškaraca, a među prvih pet vodećih uzroka kada je riječ o malignim bolestima kod žena, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, povodom Svjetskog dana bez duvana 31. maja.

Specijalista socijalne medicine u Institutu Slađana Vranješ ukazala je na brojne štetnosti duvana i duvanskih proizvoda na zdravlje ljudi, naglasivši da je upotreba duvana povezana i sa obolijevanjem od brojnih drugih maligniteta kao što su rak bešike, debelog crijeva i rektuma, jednjaka, jetre, pankreasa, grla...

"Upotreba duvana je i faktor rizika za mnoge druge bolesti kao što su opstruktivna bolest pluća, astma, emfizem, hronični bronhitis, reumatoidni artritis, boesti usta i zuba i mnoge druge bolesti", rekla je Vranješeva.

Ona je napomenula da upotreba duvana ima štetne efekte i na reproduktivno zdravlje, pa tako može imati uticaj i na smanjenje plodnosti.

Vranješova je navela podatak iz 2019. godini da je od raka dušnika, bronhija i pluća u Srpskoj oboljelo 495 muškaraca ili 16,2 odsto od ukupnog broja novootkrivenih slučajeva raka kod muškaraca i 188 žena ili 6,5 odsto od ukupnog broja novootkrivenih slučajeva raka kod žena.

Ona je naglasila da je ove godine kampanja Svjetskog dana bez duvana "Uzgajajte hranu, a ne duvan", s ciljem podsticanja proizvođača duvana na proizvodnju održivih, hranjivih usjeva i podizanja svijesti o alternativnim proizvodnjama i marketinškim mogućnostima.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/, duvan se uzgaja u više od 124 zemlje, zauzimajući najmanje 3,2 miliona hektara plodne zemlje koja bi mogla da bude korištena za uzgoj hrane.

Sa druge strane, podaci SZO pokazuju da u svijetu godišnje umire oko osam miliona ljudi od bolesti koje su povezane sa upotrebom duvana i duvanskih proizvoda, uključujući 1,2 miliona smrtnih slučajeva kao posljedice izloženosti pasivnom pušenju.

Tokom 2020. godine 22,3 odsto svjetske populacije koristilo je duvan, 36,7 odsto svih muškaraca i 7,8 odsto svih žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana