Рак душника, бронхија и плућа водећи узрок оболијевања и умирања

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Рак душника, бронхија и плућа је годинама уназад у Републици Српској водећи узрок оболијевања и умирања мушкараца, а међу првих пет водећих узрока када је ријеч о малигним болестима код жена, речено је Срни у Институту за јавно здравство Републике Српске, поводом Свјетског дана без дувана 31. маја.

Специјалиста социјалне медицине у Институту Слађана Врањеш указала је на бројне штетности дувана и дуванских производа на здравље људи, нагласивши да је употреба дувана повезана и са оболијевањем од бројних других малигнитета као што су рак бешике, дебелог цријева и ректума, једњака, јетре, панкреаса, грла...

"Употреба дувана је и фактор ризика за многе друге болести као што су опструктивна болест плућа, астма, емфизем, хронични бронхитис, реуматоидни артритис, боести уста и зуба и многе друге болести", рекла је Врањешева.

Она је напоменула да употреба дувана има штетне ефекте и на репродуктивно здравље, па тако може имати утицај и на смањење плодности.

Врањешова је навела податак из 2019. години да је од рака душника, бронхија и плућа у Српској обољело 495 мушкараца или 16,2 одсто од укупног броја новооткривених случајева рака код мушкараца и 188 жена или 6,5 одсто од укупног броја новооткривених случајева рака код жена.

Она је нагласила да је ове године кампања Свјетског дана без дувана "Узгајајте храну, а не дуван", с циљем подстицања произвођача дувана на производњу одрживих, храњивих усјева и подизања свијести о алтернативним производњама и маркетиншким могућностима.

Према подацима Свјетске здравствене организације /СЗО/, дуван се узгаја у више од 124 земље, заузимајући најмање 3,2 милиона хектара плодне земље која би могла да буде кориштена за узгој хране.

Са друге стране, подаци СЗО показују да у свијету годишње умире око осам милиона људи од болести које су повезане са употребом дувана и дуванских производа, укључујући 1,2 милиона смртних случајева као посљедице изложености пасивном пушењу.

Током 2020. године 22,3 одсто свјетске популације користило је дуван, 36,7 одсто свих мушкараца и 7,8 одсто свих жена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана