Početkom proljeća u organizmu dolazi do manjka vitamina

GS
Početkom proljeća u organizmu dolazi do manjka vitamina

Početkom proljeća dolazi do manjka vitamina u organizmu, zbog čega je važno da u ishranu uključite određene namirnice.

Ruska doktorka Natalija Tananakina, endokrinolog, istakla je da početkom proljeća dolazi do manjka vitamina

u organizmu, posebno vitamina C, D i grupe B. Njihov nedostatak može da dovede do oslabljenog imuniteta, pogoršanja izgleda kože, kose i noktiju. Zato je važno da u ishranu uključite citrusno voće i zeleno povrće.

„Da biste spriječili proljećni nedostatak vitamina, važno je da u svoju ishranu uključite hranu bogatu vitaminima i mineralima. Na primjer, jedite kivi, zelenu salatu, pasulj, bobičasto voće, orašaste plodova, ribu, jaja. Te namirnice mogu da vam pomognu da obezbijedite neophodne hranljive materije“, rekla je doktorka i dodala da hrana tokom proljeća treba da sadrži kalcijum, gvožđe i cink, prenosi Mondo.

Prema riječima stručnjaka, kada vitamini i mikroelementi prirodno uđu u tijelo, bolje se apsorbuju i djeluju. Ipak, doktorka je upozorila da pretjerana doza vitamina može da ima negativne posljedice. U tom slučaju, vitamin se pretvara u štetnu supustancu koja može da optereti bubrege.

Savjet je da se obratite ljekaru kako bi vas uputio na pregled kojim bi utvrdio nedostatak hranljivih materija. Najbolje bi bilo da izvadite krv i provjerite nivo tiroidnih hormona, vitamina D, C, feritina. Laboratorijski testovi će pomoći ne samo u pravilnom prepisivanju suplemenata, već i u prilagođavanju ishrane.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana