Pet zdravstvenih problema koje možete da riješite plakanjem

Agencije
Pet zdravstvenih problema koje možete da riješite plakanjem
Pet zdravstvenih problema koje možete da riješite plakanjem

Žene u Sjedinjenim Američkim Državama plaču 3,5 puta mjesečno, a muškarci 1,9 puta. Plakanje stvarno ima više zdravstvenih koristi, a "Svijetla strana" navodi koje su to.

Stres

Studija iz 2014. otkrila je da plakanje može da pomogne ljudima da se opuste tokom stresnih vremena. Rezultati plača nisu trenutni i moglo bi proći nekoliko minuta pre nego što se telo počne da se opušta. Prema istraživačima, plač aktivira parasimpatički živčani sustav (PNS), koji kada se aktivira, deluje umirujuće na mozak.

Krvni pritisak

Visoki krvni pritisak može da dovede i do nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema poput moždanog udara, srčanog udara, demencije, pa čak i otkazivanje bubrega. No dobra je vest da, prema nekoliko studija, plakanje snižava krvni pritisak, umiruje puls i drži ga pod kontrolom.

Akumulacija toksina

Suze koje teku iz očiju dok plačeš mogu te očistiti nečistoće, poput dima i prašine. Takođe, kada plačeš, tvoje suze ispiru toksine koji se zbog stresa nakupljaju u tijelu. Ne čudi da često možeš da osjetiš kako težina odlazi nakon dobroga plakanja.

Promjene raspoloženja

Ako se pitaš zašto se tvoje ponašanje pretvorilo u agresivno i stalno se osjećaš anksiozno i razdražljivo u posljednje vrijeme, onda bi trebalo da znaš da definitivnog odgovora ne može da bude. Promjene raspoloženja mogu da se dogode zbog različitih razloga. Jedan od takvih razloga je nakupljanje mangana u tijelu. No, kad plačeš, taj višak mangana ističe iz tijela zajedno sa suzama. To smanjuje njegovu koncentraciju u tijelu i kao rezultat, čini te mirnom i usresređenom.

Bol

Kad si u fizičkim bolovima, nekoliko se kapljica suza često nehotice otkotrlja. Na taj način telo smanjuje osjećaj boli. Istraživanje je otkrilo da, osim što je plakanje vrsta tješenja same sebe, emocionalne suze oslobađaju i oksitocin, poznatiji kao hormon ljubavi i endorfin, hormon sreće. Navedeni hormoni čine da se ljudi osjećaju dobro, a mogu olakšati i fizičku i emocionalnu bol.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana