Пет здравствених проблема које можете да ријешите плакањем

Agencije
Пет здравствених проблема које можете да ријешите плакањем

Жене у Сједињеним Америчким Државама плачу 3,5 пута мјесечно, а мушкарци 1,9 пута. Плакање стварно има више здравствених користи, а "Свијетла страна" наводи које су то.

Стрес

Студија из 2014. открила је да плакање може да помогне људима да се опусте током стресних времена. Резултати плача нису тренутни и могло би проћи неколико минута пре него што се тело почне да се опушта. Према истраживачима, плач активира парасимпатички живчани сустав (ПНС), који када се активира, делује умирујуће на мозак.

Крвни притисак

Високи крвни притисак може да доведе и до неколико озбиљних здравствених проблема попут можданог удара, срчаног удара, деменције, па чак и отказивање бубрега. Но добра је вест да, према неколико студија, плакање снижава крвни притисак, умирује пулс и држи га под контролом.

Акумулација токсина

Сузе које теку из очију док плачеш могу те очистити нечистоће, попут дима и прашине. Такође, када плачеш, твоје сузе испиру токсине који се због стреса накупљају у тијелу. Не чуди да често можеш да осјетиш како тежина одлази након доброга плакања.

Промјене расположења

Ако се питаш зашто се твоје понашање претворило у агресивно и стално се осјећаш анксиозно и раздражљиво у посљедње вријеме, онда би требало да знаш да дефинитивног одговора не може да буде. Промјене расположења могу да се догоде због различитих разлога. Један од таквих разлога је накупљање мангана у тијелу. Но, кад плачеш, тај вишак мангана истиче из тијела заједно са сузама. То смањује његову концентрацију у тијелу и као резултат, чини те мирном и усресређеном.

Бол

Кад си у физичким боловима, неколико се капљица суза често нехотице откотрља. На тај начин тело смањује осјећај боли. Истраживање је открило да, осим што је плакање врста тјешења саме себе, емоционалне сузе ослобађају и окситоцин, познатији као хормон љубави и ендорфин, хормон среће. Наведени хормони чине да се људи осјећају добро, а могу олакшати и физичку и емоционалну бол.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана