Ovo je plan treninga i ishrane Supermena

GS
Foto: YT

Glavni dokaz odlične forme Henrija Kavila je činjenica da je izabran za ulogu Supermena, što mu je savršeno pristajalo.

Za to je trenirao šest mjeseci, što je opisao kao nepodnošljivo i iscrpljujuće. Istovremeno, dodaje da je dostigao svoje nove granice o kojima ranije nije ni slutio. Njegovu sjajnu formu možete vidjeti i u Netfliks seriji Vičer.

Trening

Plan treninga Supermena sastojao se od kombinacije treninga snage, olimpijskog dizanja tegova, funkcionalnih vježbi i kardio treninga. Konkretno, Kavilov trening je sadržao, na primjer, klasične i bugarske čučnjeve, mrtvo dizanje, zgibove ili vježbe sa  ketlbelom. Priprema za ulogu Supermena zahtijevala je trening 4 do 5 dana u nedjelji po oko 2,5 sata svakog dana. Britanski glumac navikao je da mijenja svoje treninge prema filmskim zadacima. Na primjer, dok je trenirao za ulogu Vičera, trenirao je dva puta dnevno. 

Počeo je sa jutarnjim 20-minutnim kardio treningom prije doručka sa otkucajima srca od 125 – 135 otkucaja u minuti, kako bi razvio svoju aerobnu izdržljivost i ukupnu kondiciju. Uveče je imao redovne treninge snage, fokusirane uglavnom na funkcionalne vježbe kao što su sa ketlbelom ili olimpijsko dizanje tegova. Kao rezultat toga, sveobuhvatno je trenirao sve mišićne grupe. Iako čelični čovjek ima zaista mišićavo tijelo, njegov trening nije fokusiran na velike težine. Umjesto toga, on radi puno ponavljanja sa manjim tegovima, što zaista pumpa mišiće i vrši dovoljan pritisak na njih. Forma Henrija Kavila je takođe dokaz da je za rast mišića neophodno vježbati blizu svojih granica. 

Ishrana

Supermenova dijeta uključuje puno piletine i odreska. Većina izvora kaže da je Henri Kavil unosio oko 5.000 kalorija dnevno pripremajući se za ulogu Supermena. Nije ni čudo, Kavil je tip građen kao planina. Još jedna bitna činjenica je da njegova ishrana teži da bude prilagođena onome što pokušava da postigne i za koju ulogu se trenutno sprema. Ujutro je počinjao sa proteinom pomiješanim sa ovsenim pahuljicama i borovnicama. Ovo je bio samo prvi dio njegovog doručka, koji je dopunjen omletom sa šunkom i govedinom.

Nakon treninga, obično je pio proteinski šejk koji se sastojao od kokosovog mlijeka, putera od kikirikija, maltodekstrina i proteina. Konačno je dobio svoj prvi puni obrok oko dva sata kasnije. Zaista voli piletinu u kombinaciji sa bijelim pirinčem i kari sosom. Osim toga, voli slatki krompir, koji kombinuje sa govedinom i obično ga ima kao četvrti obrok.

Ipak, dodaje da ne bi imao vremena da priprema obroke sa svojom rutinom, pa se za to najčešće brine profesionalni kuvar.

Dan se završava proteinskim šejkom prije spavanja. On smatra da je šejk neophodna dopuna njegovoj ishrani.

Međutim, on takođe često koristi stimulans prije treninga kada putuje. Obično ustaje u zoru ili čak ranije, radi cijeli dan i ide kasno na spavanje. 

Dakle, umor je svakako faktor, a suplemetni prije treninga, prema njegovim riječima, drže ga budnim, dobro raspoloženim i pumpaju mu mišiće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana