Ove kombinacije namirnica mogu da izazovu stomačne probleme

nezavisne
Foto: pixabay

Ako nastavite da konzumirate pogrešne kombinacije hrane tokom dužeg perioda, to može dovesti do osipa, hroničnih problema sa probavom i lošeg zadaha.

Takođe, kombinovanje nekompatibilnih namirnica može vam odmoći u pokušaju da smršate. Kada je u pitanju lista onih koje ne bi trebalo miješati ističu se visokoproteinske namirnice, kao i kombinacije citrusnog voća s mlijekom koje mogu da naštete vašoj probavi.

Dvije visokoproteinske namirnice

Jaja i suvo meso su popularne namirnice za doručak, ali je preporučljivo izbjegavati ovu kombinaciju. Ove dvije namirnice su bogate proteinima i teške su vašem stomaku. Trebaće više vremena da se svari oboje. Prvo treba da jedete lagane proteine, a zatim meso.

Citrusno voće i mlijeko

Mlijeku je potrebno duže da se provari i kada zajedno uzmete mlijeko i limun ili bilo koje citrusno voće, mlijeko se zgrušava. To može dovesti do opekotina.

Neki ljudi su takođe netolerantni na laktozu, što znači da nisu u stanju da vare laktozu prisutnu u mlijeku.

Voće uz obrok

Voće se lako vari, ali uz obrok može zahtijevati više vremena. Dakle, dok se hrana ne svari, voće se zadržava i počinje da fermentira. Pokušajte da izbjegnete da jedete voće uz obrok ili odmah nakon obroka.

Sir uz hladno piće

Ko ne voli picu sa gaziranim sokom? Koliko god zvučalo primamljivo, ova kombinacija nije dobra za vaše zdravlje. Trebalo bi izbjegavati ispijanje hladnog napitka s jelima koja u sebi sadrže sir jer kombinacija može dovesti do poteškoća u apsorpciji. Može izazvati nelagodu i bol u stomaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana