Istraživanje: Traumatično djetinjstvo rizik od polno prenosivih bolesti u odraslom dobu

Agencije
Istraživanje: Traumatično djetinjstvo rizik od polno prenosivih bolesti u odraslom dobu

Djetinjstvo se smatra najosjetljivijim periodom odrastanja, a iskustva koja se tada proživljavaju mogu da ostave neizbrisiv trag u životu pojedinca, na mnogim poljima.

Kad razmišljate o svojim ranim godinama života, prvo što vam pada na pamet je bezgranična sreća. A da li je kod svih ljudi tako?

Mnogi nisu bili te sreće da ih djetinjstvo podsjeća na najljepše doba života, već ih tamo čekaju mračni prizori koje su odrastanjem naučili da potisnu.

Složena trauma

Kad se pomisli na traumu, prva asocijacija je nešto što je veoma loše, teško i bolno. To su uglavnom stravični slučajevi seksualnog, psihičkog i fizičkog nasilja, automobilskih nesreća, prirodnih katastrofa ili rata, jednostavno događaji koji život dijele na "prije" i "poslije".

To je nešto o čemu se ne misli ili ne razgovara, ali je i dalje prisutno i konstantno muči pojedinca.

Riječ je o iskustvu iz djetinjstva koje narušava kvalitet života u odrasloj dobi.

Složenu traumu veoma je teško dijagnostifikovati, opisati i dati joj ime. Može se pojaviti kao blic sjećanje ili kao osjećaj nepovjerenja i usamljenosti koji se uvlači u međuljudske odnose.

Kompleksna trauma nije uvijek vezana za nešto što se dogodilo, već je i te kako povezano sa onim što je propušteno, nešto što je trebalo da se dogodi, a ipak, i nekog razloga nije. Na primjer, dijete koje nije dobilo podršku i ljubav, cio život zbog toga može imati problem.

Kompleksna trauma iz djetinjstva može da utiče na život u odrasloj dobi na više načina.

Hronične bolesti

Trauma može da ostavi traga na tijelu tako što utiče na razvoj hronične bolesti. Studija iz 2014. koju je sproveo Medicinski fakultet Univerziteta u Virdžiniji, otkrila je da je trauma iz detinjstva, naročito ako ima veze sa seksualnim iskorišćavanjem, povezana sa većom stopom karcinoma dojke, gojaznošću i alkoholizmom.

Takođe je uočen i povećan rizik za razvoj bolesti srca, jetre, pluća, autoimunih bolesti i hroničnih glavobolja.

Seksualnost

Bezbrižno odrastanje s puno ljubavi koju djeca dobijaju od bližnjih temelji su za prihvatanje sopstvenog tijela na zdrav način. Izostanak svega toga vodi u nesigurnost, pa osoba nije u mogućnosti da se poveže sama sa sobom, a samim tim ne može da ostvari ni kvalitetne odnose sa drugima.

Studija sprovedena na 10.000 odraslih osoba, pokazala je da trauma u djetinjstvu povećava rizik od polno prenosivih bolesti u odrasloj dobi.

Samo kod sedam odsto muškaraca koji nisu imali traumatično djetinjstvo zabilježena je polno prenosiva bolest, dok se isto događa kod 39 odsto muškaraca koji su prošli traumu u najranijem periodu života.

Žene sa traumatičnim iskustvima iz djetinjstva češće se upuštaju u rizična seksualna ponašanja.

Doživljaj vremena i prostora

Svi nosimo sa sobom neke strahove, ali osobe koje su u detinjstvu proživjele traume doslovno imaju rupe u sjećanju i ne stvaraju planove za budućnost.

Studija sprovedena na više od 500 muškaraca i žena pokazala je da osobe koje nose traume iz djetinjstva šest puta češće imaju praznine u pamćenju na događaje iz tog životnog razdoblja, od onih koji su imali bezbrižno djetinjstvo.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana