Истраживање: Трауматично дјетињство ризик од полно преносивих болести у одраслом добу

Agencije
Истраживање: Трауматично дјетињство ризик од полно преносивих болести у одраслом добу

Дјетињство се сматра најосјетљивијим периодом одрастања, а искуства која се тада проживљавају могу да оставе неизбрисив траг у животу појединца, на многим пољима.

Кад размишљате о својим раним годинама живота, прво што вам пада на памет је безгранична срећа. А да ли је код свих људи тако?

Многи нису били те среће да их дјетињство подсјећа на најљепше доба живота, већ их тамо чекају мрачни призори које су одрастањем научили да потисну.

Сложена траума

Кад се помисли на трауму, прва асоцијација је нешто што је веома лоше, тешко и болно. То су углавном стравични случајеви сексуалног, психичког и физичког насиља, аутомобилских несрећа, природних катастрофа или рата, једноставно догађаји који живот дијеле на "прије" и "послије".

То је нешто о чему се не мисли или не разговара, али је и даље присутно и константно мучи појединца.

Ријеч је о искуству из дјетињства које нарушава квалитет живота у одраслој доби.

Сложену трауму веома је тешко дијагностификовати, описати и дати јој име. Може се појавити као блиц сјећање или као осјећај неповјерења и усамљености који се увлачи у међуљудске односе.

Комплексна траума није увијек везана за нешто што се догодило, већ је и те како повезано са оним што је пропуштено, нешто што је требало да се догоди, а ипак, и неког разлога није. На примјер, дијете које није добило подршку и љубав, цио живот због тога може имати проблем.

Комплексна траума из дјетињства може да утиче на живот у одраслој доби на више начина.

Хроничне болести

Траума може да остави трага на тијелу тако што утиче на развој хроничне болести. Студија из 2014. коју је спровео Медицински факултет Универзитета у Вирџинији, открила је да је траума из детињства, нарочито ако има везе са сексуалним искоришћавањем, повезана са већом стопом карцинома дојке, гојазношћу и алкохолизмом.

Такође је уочен и повећан ризик за развој болести срца, јетре, плућа, аутоимуних болести и хроничних главобоља.

Сексуалност

Безбрижно одрастање с пуно љубави коју дјеца добијају од ближњих темељи су за прихватање сопственог тијела на здрав начин. Изостанак свега тога води у несигурност, па особа није у могућности да се повеже сама са собом, а самим тим не може да оствари ни квалитетне односе са другима.

Студија спроведена на 10.000 одраслих особа, показала је да траума у дјетињству повећава ризик од полно преносивих болести у одраслој доби.

Само код седам одсто мушкараца који нису имали трауматично дјетињство забиљежена је полно преносива болест, док се исто догађа код 39 одсто мушкараца који су прошли трауму у најранијем периоду живота.

Жене са трауматичним искуствима из дјетињства чешће се упуштају у ризична сексуална понашања.

Доживљај времена и простора

Сви носимо са собом неке страхове, али особе које су у детињству проживјеле трауме дословно имају рупе у сјећању и не стварају планове за будућност.

Студија спроведена на више од 500 мушкараца и жена показала је да особе које носе трауме из дјетињства шест пута чешће имају празнине у памћењу на догађаје из тог животног раздобља, од оних који су имали безбрижно дјетињство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана