Ova namirnica će pomoći će da piletina bude sočna i ukusna

GS
Ova namirnica će pomoći će da piletina bude sočna i ukusna

Priprema cijelog pileta može biti izazovno, ali uz jednostavan kuhinjski trik s popularnom namirnicom, možete napraviti veoma sočno i ukusno meso.

Tako je kuhar Džastin Čepl otkrio svoj tajni sastojak s kojim postiže da mu piletina i puretina nikada ne budu suhe i to uz kako kaže jedan "kontroverzni" sastojak. Naime, riječ je o majonezu za koji kaže da je tajna savršenog pečenja.

No, čak i ako ne volite majonez, kuhar Chapple tvrdi da ona neće uticati na okus mesa. Trik je brz i jednostavan, a potrebne su vam piletina ili puretina i staklenka majoneza. Meso možete samo premazati kašikom, ali Čepl kaže da voli napraviti smjesu od još nekoliko sastojaka, koji će pojačati ukus.

On pomiješa jednu kašiku nasjeckanog, svježeg timijana s 130 grama majoneza, koricom cijelog limuna, tri naribana režnja bijelog luka i mljevenim čilijem. Nakon što se sve ove namirnice pomiješaju, on izreže kožu s prsa i bataka, tako da ih može namazati majonezom po vrhu, ali i ispod njih.

„Kada meso premažete majonezom, on ga tokom procesa pečenja održava vlažnim i mekanim. Želite staviti majonez izvana i iznutra kako bi meso bilo dodatno sočno", naveo je on.

Ako to nije dovoljno i želite više stručnih trikova, kuhar Džejmi Robinson takođe je podijelio svoje najbolje savjete za pečenje mesa.

Smatra da cijelo pile ili ćurku treba peći oko tri sata na 120 stepeni.

"Nema ništa gore od suhe ćuretine, pogotovo kada je riječ o središnjem dijelu. Održavajte je vlažnom tako da stavite maslac ispod kože prije pečenja, a zatim duže pecite na laganoj vatri", naveo je Robinson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana