Na ova četiri načina provjerite da li su se jaja pokvarila

GS
Na ova četiri načina provjerite da li su se jaja pokvarila

Da li ste znali da jaja kupljena u supermarketu mogu da izdrže samo tri do pet nedjelja u frižideru? U ovo vrijeme kada je sve skupo i preskupo, svi smo konačno pažljiviji da ne bacamo hranu, ali kada je vrijeme da je bacimo?

Donosimo vam nekoliko trikova koji će vam pomoći da saznate da li su se jaja pokvarila?

Sva četiri navedena koraka su izuzetno jednostavna, a ako ih primijenite, lako ćete provjeriti da li su se jaja pokvarila... Ovi trikovi mogu da vas spasu od stomačnih tegoba, neukusnog doručka i salmonele.

Provjerite datum na pakovanju jaja

Kada želite da provjerite da li su se jaja pokvarila, nije pametno gledati rok trajanja. Ali ako je prošlo samo nekoliko dana od datuma isteka, možda nećete morati da ih bacite, već prvo koristite sljedeća tri trika da provjerite da li su jaja pokvarila. Ako je prošlo više od nedjelju dana od isteka roka trajanja, može se pretpostaviti da jaja više nisu dobra za jelo.

Probajte test plutanja

Ako želite da koristite ovaj trik da provjerite da li su jaja pokvarena ili svježa, biće vam potrebna čaša vode. Napunite čašu do ¾ vode i ubacite u nju jaje. Ako jaje potone na dno čaše i leži na dužoj strani, to znači da je bezbjedno za konzumiranje. Ako lebdi na površini, to znači da se vjerovatno pokvarilo. Ili bacite takvo plutajuće jaje u smeće ili uradite sljedeća dva koraka da provjerite da li su se jaja pokvarila.

Pomirišite jaje

Iako je test plutanja veoma pouzdan metod provjere da li su se jaja pokvarila, ipak se morate osloniti na sopstvena čula. Na primjer, vaš nos može vrlo dobro da kaže da li su se jaja pokvarila.

Razbijte jaje u činiju i dobro ga pomirišite. Svježa jaja obično nemaju nikakav miris, ili jednostavno mirišu svježe, ali ako jaje ima neprijatan miris, na primjer na sumpor, mora da se pokvari. Morate baciti takvo jaje i dezinfikovati posudu u kojoj je bilo.

Pažljivo gledajte

Ako su se jaja pokvarila, ona će vam to nekako ,,saopštiti". Pokvareno jaje možete prepoznati čak i kada je u ljusci. Pokvareno jaje će imati male pukotine ili praškasti sloj, što je jasan znak prisustva velike količine bakterija ili plijesni, odnosno da su se jaja pokvarila.

Ako je jaje napuklo, obratite pažnju na njegovu bijelu boju kada ga otvorite. Ako bjelanca ima ružičasti sjaj, a žumance se potpuno raspalo, jaje je definitivno pokvareno, objašnjava Health Line.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana