Nebojša Kuruzović iz sastava “Džez poezi kabare” o novom albumu: Ulaganjem u kulturu čuvamo identitet naroda

Milanka Mitrić
Nebojša Kuruzović iz sastava “Džez poezi kabare” o novom albumu: Ulaganjem u kulturu čuvamo identitet naroda

Poetsko-muzički sastav iz Banjaluke “Džez poezi kabare” jedinstven je projekat u regionu, a pažnju publike i interesovanje dobija gdje god se pojavi.

Prije pet godina objavili su prvi album “Ne pravdam se, već se ispovijedam”, a prema riječima jednog od članova sastava Nebojše Kuruzovića, drugi album trebalo bi da bude objavljen do kraja godine.

- Naziv projekta je “Volio bih da ovo ostane među nama”, kojim želimo da neke lijepe stvari iz prošlosti prenesemo u sadašnjost i ostavimo ih budućim generacijama. Ideja je da novi album izađe u formi unikatne muzičke razglednice. Da bi se to ostvarilo, zamislili smo kampanju koja bi bila usmjerena ka studentima i srednjoškolcima, ali sve je stalo zbog epidemije. Ipak, pri kraju smo sa postprodukcijom. Nadam se da će do kraja godine album izaći - rekao je Nebojša Kuruzović, koji je u sastavu zajedno sa Sašom Berendikom i “Kombajn kvartetom”.

Ono čime se vode u svom radu je spajanje poezije i autorske muzike.

- Naš koncept je takav da ne radimo klasične svirke, nego događaje na kojima želimo da publika koja dođe na nastup bude tih devedeset minuta vremena samo naša, da se duhovno i muzički spojimo i poljubimo i da poslije toga svako ode svojoj kući s jednim novim iskustvom. Za tu vrstu nastupa potreban je specifičan ambijent, pa nam najviše odgovaraju pozorišne scene, gdje može da se sjedi i sluša - dodaje Kuruzović.

Kako navodi, muzika im je dala priliku da odu na različite strane svijeta, a publici u različitim mjestima zajedničko je što želi da čuje i vidi nešto drugačije.

- Publici u inostranstvu je zanimljiv naš spoj poezije i džeza, ali i “krajiške” teme kojima se bavimo - gdje god dođemo, sjajno reaguju, bilo da govorimo o gorštaku kome je dva puta gorjela kuća, grafitima na Starčevici, našim ljubavnim problemima. A kako su naši problemi i problemi ostalih muzičara iz našeg grada i RS, pokrenuli smo inicijativu kako bismo zajedno pronašli sistemsko rješenje - ističe Kuruzović.

Zajedno sa još petnaestak kolega osmislili su strategiju od 12 mjera, koje bi nekako pomogle izgradnji domaće scene.

- Morate da imate u vidu da bendovi koji ne nastupaju, raspadaju se. A ako nemaju gdje da sviraju, nema smisla njihov rad. Svjedoci smo da mnogo para ode na plaćanje bendova i izvođača iz drugih država koji nastupaju kod nas u različitim prilikama. Tu je i pitanje izgradnje identiteta. Nema naroda bez kulturnog identiteta, a države nema bez naroda. Kulturni identitet se sastoji iz tradicije i nasljeđa, a s druge strane je savremeno stvaralaštvo, ono što pravimo sada. Mi danas pravimo buduće kulturno nasljeđe. O tome treba da razmišljaju oni koji donose odluke, raspoređuju budžete i oni koji imaju novca - naglasio je Kuruzović.

Kako je objasnio, u planu je rad na projektu “Jazz Poesy Box”, koji bi trebalo da bude realizovan u saradnji sa partnerima iz nekoliko država, a da bi realizacija bila moguća, aplicirali su za sredstva iz evropskih fondova.

- Mi ovo ne radimo zbog novca, ali ne sviramo ni džaba, sem, naravno, humanitarnih koncerata, na koje se rado odazovemo. Odlučili smo da idemo korak dalje i da polako osvajamo region, pa i Evropu. Zato smo aplicirali za sredstva iz evropskih fondova, zajedno sa partnerima iz Španije, Portugalije, Makedonije i Srbije. Želimo da spojimo poeziju sa digitalnim svijetom - objasnio je Kuruzović.

U pitanju je projekat za čiju realizaciju je potrebno oko 300.000 evra.

- Želimo da poeziju kombinujemo s različitim medijima i osavremenimo način na koji se prezentuje. Najveći nam je izazov sada, nakon apliciranja, što smo odlučili da budemo nosioci projekta, a ne samo partneri, što znači da dio novca moramo da obezbijedimo sami, odnosno potrebna nam je podrška vlasti. Naravno, morate da budete ozbiljna organizacija da bi vas shvatili ozbiljno, a ohrabruje nas činjenica da smo ušli u uži krug. Ipak, može se desiti da budemo pobjednici, ali da ne nađemo tih 15 odsto sredstava i sve ostane samo ideja - istakao je Kuruzović.

“Kreativna evropa”

Članovi ekipe Deska “Kreativna Evropa” u Banjaluci bili su velika pomoć u samom procesu pisanja projekta “Jazz Poesy Box”.

- U procesu pisanja projekta njihova podrška nam je bila neprocjenjiva. Nema mnogo ljudi koji mogu da vam razriješe nedoumice koje sam imao, ali oni imaju znanje, iskustvo, stručnost, volju i želju da pomognu. Cijela ekipa je spoj profesionalizma i ljubavi prema poslu - naveo je Kuruzović.

“Kreativna Evropa” je program Evropske komisije za podršku i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture i audio-vizuelnog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana